'EU-regels dwingen Nederland te kiezen tussen burgers en klimaatdoelen'
Het Europees semester, een jaarlijks terugkerende evaluatie van de financiële plannen van EU-lidstaten, bevat schokkende aanbevelingen voor Nederland. Volgens bedrijfsstrateeg Twan Houben dreigt Brussel te verbieden dat Nederland nog langer subsidies geeft aan arme gezinnen die kampen met torenhoge energieprijzen.
Houben stelt dat de Europese Commissie wil dat lidstaten, waaronder Nederland, stoppen met het compenseren van hoge energiekosten. De gedachte hierachter is dat mensen anders niet voldoende worden gestimuleerd om te verduurzamen. “Met andere woorden, laat de mensen in armoede maar creperen, dan leren ze de pijn van de groene transitie kennen,” zegt Houben verontwaardigd.
In de aanbevelingen staat dat directe subsidies aan kwetsbare groepen de groene doelstellingen van de EU in de weg kunnen staan. Door mensen te blijven compenseren, zouden ze minder snel geneigd zijn om hun gedrag aan te passen en bijvoorbeeld te investeren in energiebesparende maatregelen.
Het idee achter deze aanbeveling is dat de energietransitie sneller verloopt als burgers de financiële pijn direct voelen. Volgens Houben is dit een onmenselijke benadering. Hij benadrukt dat het juist aan nationale overheden moet zijn om te beslissen hoe ze hun burgers ondersteunen in moeilijke tijden. “Dit is precies het soort betutteling van bovenaf dat mensen wantrouwend maakt tegenover de EU,” aldus Houben.
Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen jaren te maken gehad met sterk stijgende energieprijzen. Veel mensen in lagere inkomensklassen kwamen hierdoor in de problemen. De overheid stelde daarop een energietoeslag en compensatieregelingen in om de ergste pijn te verzachten. Als het aan de Europese Commissie ligt, zou dat nu moeten stoppen.