Memoirs van Merkel: reddingspoging die averechts werkt
Voormalig bondskanselier Angela Merkel ligt zwaar onder vuur na de publicatie van haar nieuwe memoires. Het ruim 700 pagina’s tellende boek, waarin Merkel terugblikt op haar politieke carrière, roept veel weerstand op, zelfs binnen haar eigen partij, de CDU. Merkel, die jarenlang werd geprezen als een van Europa’s invloedrijkste leiders, probeert met haar boek haar erfenis te verdedigen. Maar het effect is averechts: critici verwijten haar een gebrek aan zelfreflectie en zien haar open-deurbeleid voor immigranten als een van de oorzaken van de huidige onrust in Duitsland.
De timing van de publicatie is ongelukkig, nu Duitsland kampt met politieke en economische problemen. Veel leden van de CDU wijzen naar Merkel als de veroorzaker van het succes van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). De AfD is inmiddels uitgegroeid tot de op één na grootste partij van het land. Een voormalig topadviseur van Merkel noemt haar boek ‘zelfgenoegzaam’ en ‘schadelijk voor haar partij in tijden van crisis’.
Verdeeldheid door migratiebeleid
Het meest omstreden deel van haar memoires gaat over haar beslissing om miljoenen vluchtelingen uit het Midden-Oosten toe te laten. Merkel schrijft dat het destijds niet relevant was of deze mensen recht hadden op verblijf in Duitsland. Volgens haar was er ‘geen alternatief’. Ze wijst naar de Duitse bevolking als medeverantwoordelijke voor de huidige problemen, zoals falende integratie, stijgende uitgaven aan sociale voorzieningen, toegenomen criminaliteit en politieke polarisatie. Ze stelt dat de Duitsers onvoldoende bereid waren om mee te veranderen.
Sinds de invoering van haar open-deurbeleid is Duitsland jaarlijks geconfronteerd met een toestroom van gemiddeld 400.000 immigranten. De kosten voor opvang en integratie van vluchtelingen zijn inmiddels vergelijkbaar met de defensiebegroting. Het boek benadrukt hoe dit beleid het politieke landschap in Duitsland blijvend heeft veranderd. De frase ‘geen alternatief’, waarmee Merkel haar keuzes verdedigde, was zelfs de inspiratiebron voor de naam van de partij Alternative für Deutschland (AfD), die fel gekant is tegen haar immigratiebeleid.
Merkel, die tijdens haar ambtstermijn nog een van de meest populaire politici van Europa was, ziet haar steun onder zowel de Duitse bevolking als haar internationale bondgenoten snel verdampen. Volgens critici getuigt haar gebrek aan spijt van arrogantie en vervreemdt het haar van de Duitse kiezer. Zelfs trouwe aanhangers van haar beleid reageren teleurgesteld op haar memoires. De staatszender ARD noemde het boek veelzeggend ‘Veel trots, weinig zelfreflectie’.