Illegale migrant mag in VK blijven vanwege afkeer ‘buitenlandse kipnuggets’ van zijn zoon
![kipnugget kipnugget](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/34fd1074e87c83b8e58b11bc6344e719/kipnugget.jpg)
Een Albanese illegale immigrant mag in Groot-Brittannië blijven omdat zijn tienjarige zoon moeite zou hebben met het eten van buitenlandse kipnuggets. Dit bizarre argument werd door een immigratietribunaal geaccepteerd en leidde ertoe dat de uitzetting van de man werd tegengehouden, meldt The Telegraph.
De zaak werd behandeld onder de vorige Conservatieve regering, maar is nu een probleem voor Labour, de Engelse variant van de PvdA. Het toont de beperkingen van de huidige immigratiewetgeving om illegale immigratie aan te pakken. De moeilijkheid zit hem vooral in de invloed van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (ECHR), waar premier Keir Starmer aan vast wil houden.
ECHR maakt uitzetting moeilijk
Volgens de rechter zou het 'onredelijk hard' zijn om het kind met zijn vader naar Albanië te sturen vanwege zijn 'sensorische problemen'. Het enige concrete voorbeeld dat werd genoemd, was de afkeer van de jongen voor het type kipnuggets dat in het buitenland beschikbaar is.
Deze uitspraak heeft tot grote woede geleid bij critici van het Britse immigratiebeleid. Nigel Farage, leider van Reform UK, zei onlangs tegen European Conservative: ‘Het eerste wat je moet doen om serieus te worden over grensbeveiliging, is de wet veranderen en het ECHR afschaffen.’
Robert Bates, onderzoeksdirecteur bij het Centre for Migration Control, bekritiseerde de houding van Labour. ‘De Britse bevolking is niet dom. Ze zien de hotels vol jonge mannen, de boten die aankomen en de dubieuze bedrijven die mensen inhuren zonder papieren. Dit zijn allemaal voorbeelden van een falende staat', aldus Bates.
Labour probeert schade te beperken
De Labour-regering benadrukt dat ze de uitspraak direct hebben aangevochten en dat de zaak nog voor de rechter ligt. ‘Dit is een lopende zaak', stelde een regeringswoordvoerder.
Ondertussen probeert Labour met mediastunts de indruk te wekken dat ze streng optreden tegen illegale migratie. Maar zolang het ECHR van kracht blijft, lijkt grootschalige uitzetting een lastige opgave.