Moslims demonstreren massaal in Rotterdam op Pasen

Op 20 april 2025 trokken volgens schattingen zo’n 10.000 moslims door Rotterdam. De demonstratie richtte zich tegen Israël, maar vond niet zomaar plaats op een willekeurige dag. Het was ook Eerste Paasdag, een van de belangrijkste feestdagen voor christenen. Voor veel mensen voelde dit als een bewuste provocatie.
De betoging begon in Rotterdam-Zuid met ongeveer 2.000 mensen. Later sloten nog eens 8.000 anderen zich aan. Er waren opvallend genoeg geen linkse demonstranten aanwezig, die anders vaak bij pro-Palestijnse protesten opduiken. Dit keer waren het bijna uitsluitend moslims uit verschillende delen van Nederland die meeliepen.
De organisatie leek strak geregeld. Imams uit het hele land hadden de demonstratie geregeld onder het motto: 'Sta op voor Gaza!' Volgens de imams moet er worden opgetreden tegen de 'aanhoudende genocide' in Gaza. De demonstratie zorgde volgens de gemeente voor een grote verkeershinder waardoor de Coolsingel in beide richtingen werd gesloten.
Veel aanwezigen scandeerden leuzen tegen Israël en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Ook werd er door verschillende imams in witte gewaden in het Arabisch geschreeuwd voor het stadhuis van Rotterdam. Demonstranten schreeuwden herhaaldelijk 'Allahu Akbar', oftewel 'Allah is groot'.
Vergelijking met het verleden
De mars viel niet alleen op vanwege de datum, wat tevens de geboortedag van Adolf Hitler is, maar ook door de vijandige sfeer die er volgens ooggetuigen hing. Critici, waaronder PVV-leider Geert Wilders laten weten dat zij het onacceptabel vinden dat Carola Schouten, de ChristenUnie-burgemeester van Rotterdam, de demonstratie doorgang gaf.
Pasen. Rotterdam 2025.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 20, 2025
In het Arabisch schreeuwende imams met baarden in witte jurken.
Duizenden Allahu Akbar gillende mensen met Palestijnse vlaggen in de straten van Rotterdam.
Waarom heeft de burgemeester van Rotterdam dit in ons land toegestaan? https://t.co/BD43hQAGlT
Vrijheid onder druk?
De demonstratie laat zien hoe verschillend er binnen Nederland wordt gedacht. Aan de ene kant lieten de islamitische demonstranten zien dat zij hun zorgen over het conflict in het Midden-Oosten willen uiten.
Critici vinden echter dat de vijandige sfeer op straat en de gekozen dag eerder een teken zijn van dominantie van de islamitische gemeenschap in Nederland.