Half miljard euro extra voor energietransitie

Het publieke warmtenet WarmtelinQ, bedoeld voor Zuid-Holland, valt flink duurder uit dan gedacht. De kosten stijgen van 600 miljoen naar zeker 1,1 miljard euro. Dat bevestigen drie ingewijde bronnen tegenover NRC. Mogelijk komt er ook nog extra vertraging bij.
Via het netwerk moet restwarmte uit de Rotterdamse haven vanaf 2027 huizen en kassen gaan verwarmen in steden als Den Haag, Leiden, Delft en Schiedam. Het warme water wordt per buis getransporteerd. WarmtelinQ is het grootste warmteproject van Nederland en moet helpen om woningen van het gas te halen.
Gasunie bouwt, maar wie betaalt?
Gasunie is in 2022 gestart met de bouw. Wie de kostenstijging gaat dragen, is nog onduidelijk. Gasunie zelf zegt tegenover NRC: ‘Het is inmiddels publiek geheim dat we bij WarmtelinQ te maken hebben met kostenoverschrijdingen en vertragingen. We hebben daar flink mee te kampen. Met de tegenslag lopen we overigens niet uit de pas met andere ontwikkelingen in bouw, infrastructuur en kabels en leidingen in Nederland. We zijn niet de enige die het tegenzit.’
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei wil geen uitspraken doen over bedragen. De afspraken uit het verleden houden in dat Gasunie zelf niet voor de kosten opdraait. Volgens een bron in Den Haag onderzoekt het kabinet of het extra geld uit de staatskas moet komen, of dat ook klanten – via energieleveranciers als Eneco en Vattenfall – moeten meebetalen. Die kosten zouden dan doorberekend kunnen worden aan consumenten, meldt de NRC.
Geen incident, maar patroon
Het is niet de eerste tegenvaller bij een energieproject. Het nieuwe waterstofnetwerk kost in plaats van 1,5 miljard euro nu zeker 3,8 miljard, meldt nu.nl. Minister Hermans schreef daarover in februari aan de Kamer. Toen gaf ze ook aan dat WarmtelinQ duurder zou uitvallen, onder meer door inflatie.
Overheid wilde controle – en krijgt nu ook risico
De overheid nam zes jaar geleden de leiding over het project. Oorspronkelijk was het een plan van Eneco, samen met gemeenten. Vanwege onenigheid over tarieven besloot toenmalig minister Wiebes dat Gasunie het zou overnemen. De Rekenkamer was toen al kritisch over het publieke belang. Het is nu de vraag hoe de energiesector zal reageren op het feit dat overheidsprojecten regelmatig duurder blijken te zijn dan in eerste instantie werd verwacht.