Jongen van school gehaald wegens discriminatie: 'Enige blanke leerling in klas'

Peter en Trudy kozen het Waterlant College voor hun dertienjarige zoon Mees omdat de school bekendstaat om zijn uitgebreide sportaanbod. Mees had vmbo-kaderadvies en kon kiezen tussen het Clusius College en Waterlant. Toch was Mees na twee maanden alweer van school. De reden: hij was de enige blanke leerling in de klas en werd gediscrimineerd, meldt Het Parool.
De ouders keken niet naar de samenstelling van de leerlingen. ‘We hebben alleen maar naar het profiel van de scholen gekeken, geen moment naar de samenstelling. Siert ons dat nou niet?’ vraagt Peter zich af tegenover Het Parool.
‘Hij werd uitgemaakt voor tata, kaaskop en kut-Hollander’
Toen ze voor het eerst de school binnenliepen, merkten ze het pas echt. ‘Jullie moeten de ouders van Mees zijn’, zei iemand bij binnenkomst. Trudy de moeder van Mees reflecteert terug op dat moment: ‘Ik dacht nog: hoe weten ze dat? Later begreep ik dat Mees het enige jongetje was met blond haar en blauwe ogen.’
Al snel werd Mees doodongelukkig. Hij voelde zich buitengesloten. In de pauzes spraken klasgenoten vooral Turks en Marokkaans. Hij werd uitgescholden voor ‘tata’, ‘kaaskop’ en ‘kut-Hollander’. Volgens zijn ouders was dit geen gewoon pestgedrag. ‘Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie,’ zegt Trudy tegenover De Volkskrant.
Overleg met de school
Na acht weken barstte de bom. Mees kwam thuis huilend binnen. Hij wilde niet meer terug naar school. De dag erna zaten zijn ouders bij teammanager Margot Focke. ‘Dat was heel prettig’, zegt Peter. De school wilde meedenken, maar voor de ouders was het besluit duidelijk: Mees zou na de herfstvakantie vertrekken.
Segregatie in het onderwijs
Volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt in grote en middelgrote gemeenten de segregatie toe. Sinds 1 januari 2021 geldt hiermede in het onderwijs een beleidsagenda tegen segregatie. Echter wordt in het overheidsbeleid vooral de nadruk gelegd op sociaaleconomische segregatie en niet op culturele segregatie.