Motie van wantrouwen tegen Haagse burgemeester wegens A12-klimaatblokkades

De politieke bom barst in het Haagse stadhuis. Hart voor Den Haag dient dan een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Jan van Zanen. Aanleiding: zijn volgens de partij “lakse optreden” tegen de aanhoudende blokkades van Extinction Rebellion op de A12. “De maat is vol,” stelt raadslid Rachid Guernaoui tegenover NieuwRechts. “De burgemeester heeft meer dan veertig kansen gehad om op te treden. Hij deed het niet. Dus rest alleen nog aftreden.”
Extinction Rebellion blokkeerde de A12 de afgelopen jaren meer dan veertig keer. De acties zijn volgens de wet illegaal. Toch koos Van Zanen er meestal voor om pas laat in te grijpen of demonstranten slechts weg te dragen. Volgens Hart voor Den Haag komt de rechtsorde daarmee in het geding. De partij trok daarom een harde lijn: optreden of opstappen. Nu Van Zanen daar niet aan voldoet, volgt het politieke antwoord.
Guernaoui legt uit: “Ik begrijp dat een motie van wantrouwen een zwaar middel is, maar het kan niet anders. Door de illegale acties van Extinction Rebellion raakt de stad keer op keer ontwricht. De alsmaar terugkerende onwettige activiteiten van de klimaatactivisten zijn een frontale aanval op ons rechtsstaat. Dat zou voor de burgemeester onaanvaardbaar moeten zijn.”
Raad moet kleur bekennen
Volgens Guernaoui is de motie ook bedoeld om andere partijen te dwingen tot een keuze. “Door het indienen van deze motie moeten alle partijen in de raad een keuze maken. Steunen ze de lijn van de burgemeester om de rode loper te blijven uitrollen voor illegale blokkades of kiezen ze voor een nieuwe burgemeester die wél gaat zorgen dat de illegale acties eindelijk stoppen?”
De partij vindt dat Van Zanen tekort is geschoten. “Burgemeester Van Zanen had zijn werk moeten doen. Hij had de wetteloosheid moeten beëindigen en moeten laten zien dat Den Haag stelselmatige verstoringen van de openbare orde niet tolereert. De burgemeester heeft daar meer dan veertig keer de kans voor gekregen. De maat is meer dan vol, vandaar onze motie van wantrouwen tegen de burgemeester”, aldus Guernaoui.
Geen woorden maar boetes
De frustratie over het zachte optreden tegen de klimaatacties groeit al maanden. Hart voor Den Haag pleitte eerder voor een hardere aanpak, met directe boetes voor blokkeerders. Niet meer wegdragen, maar bekeuren op de plek zelf. In de Tweede Kamer werd hiervoor al een motie aangenomen. Minister Yesilgöz steunt het plan. De zogeheten ‘wasstraat’ van het Openbaar Ministerie moet zorgen voor snelle bestraffing.
“De maat is vol. Dit is hét moment om duidelijk te maken dat de rechtsstaat hier niet buigt voor illegale blokkeerders die structureel de wet overtreden,” zei De Mos vorige maand. “De politie sleept ze weg, maar de dag erna zijn ze gewoon weer terug. Dit is een klap in het gezicht van alle Hagenaars die dagelijks vaststaan door deze gekkigheid.”