Argentijnse oliesector bloeit onder rechtse regering Milei

De Argentijnse olie-industrie beleefde in het eerste kwartaal van 2025 haar beste start in vijftien jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Argentijnse regering. De productie kwam tussen januari en maart uit op ruim 10,6 miljoen kubieke meter ruwe olie – een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De oliesector profiteert van het beleid van president Javier Milei, die fel gekant is tegen vergaande klimaatambities.
Die groei is grotendeels te danken aan het olieveld Vaca Muerta in de provincie Neuquén. Die regio leverde in haar eentje 60 procent van de nationale olieproductie. Het gaat om zogenoemd ‘shale oil’, dat via niet-conventionele technieken wordt gewonnen.
In de maand maart brak Neuquén een eigen record. De provincie produceerde toen 2.258.737 kubieke meter olie. Dat is 20,7 procent meer dan in maart 2024. Grote spelers als YPF, Shell, Vista en Pan American Energy speelden een sleutelrol. Zij investeren volop in nieuwe, efficiëntere putten.
“Het tempo waarin Neuquén groeit, is indrukwekkend”, melden analisten van de energiewaakhond. “Vaca Muerta is niet langer een belofte, het is de motor van de Argentijnse energievoorziening geworden.”
Kritisch op klimaatbeleid
De Argentijnse president Javier Milei staat bekend om zijn uitgesproken afwijzing van klimaatbeleid. Hij heeft klimaatverandering herhaaldelijk bestempeld als een “socialistische leugen” en beschouwt internationale klimaatafspraken, zoals het Akkoord van Parijs, als pogingen tot ideologische controle.
Sinds zijn aantreden heeft Milei het ministerie van Milieu gedegradeerd tot een ondergeschikte afdeling en de begroting ervan aanzienlijk verlaagd. Bovendien trok hij de Argentijnse delegatie terug van de VN-klimaattop COP29 in Bakoe. Milei’s beleid weerspiegelt zijn overtuiging dat economische groei prioriteit heeft boven klimaatambities.
Strategische rol voor Vaca Muerta
Het veld Vaca Muerta wordt door experts gezien als dé sleutel voor Argentinië om zijn energieonafhankelijkheid te versterken. Niet alleen compenseert het de afname van oudere oliebronnen, maar het trekt ook buitenlandse investeringen aan. De combinatie van nieuwe technologie, politieke steun en bestaande infrastructuur maakt het veld tot een strategisch wapen.
Volgens energieminister Eduardo Rodríguez “is de output van Vaca Muerta cruciaal voor de Argentijnse economie, vooral in een tijd waarin we streven naar minder import en meer export.”