Grote problemen na zonnepanelenbrand: 'Zonnepanelen als nieuw asbest'

In het Brabantse Dongen zijn afgelopen zondag duizenden zonnepanelen in vlammen opgegaan. De brand brak uit bij leerlooierij Ecco en legde de fabriek, het magazijn en omliggende gebouwen in de as. Door de enorme hitte knapten de panelen uit elkaar. Flinterdunne glassplinters en verbrande folie waaiden kilometers ver het land over. Dit zorgt voor het vrijkomen van veel gevaarlijke deeltjes. ‘Delen van zonnepanelen zijn het nieuwe asbest’, luidt het daarom ook in de verzekeringswereld, meldt De Volkskrant.
Boeren als Anjo en Ben Gommers zijn nu dagen bezig om de zonnepaneelresten van hun maisveld te rapen. ‘We zijn nog weken aan het rapen’, zegt Anjo tegenover De Volkskrant. Overal op het land liggen scherpe scherven en resten van coating. Ben weet dat het gevaarlijk is: ‘Zeker in grasland waar melkkoeien op grazen.’
Ook Boer Gommers schat tegenover De Volkskrant dat het opruimen nog weken gaat duren. ‘Hoeveel mensen ik ook op mijn land zet, helemaal weg krijg je dit nooit.’ Zijn vrouw heeft online gekeken naar een speciale stofzuiger: ‘O, die kost 4 duizend euro per hectare.’
Schade en onduidelijkheid
De gemeente zegt dat het niet giftig is, maar wetenschappers zijn minder zeker. Professor Arthur Weeber (TU Delft) zegt tegenover De Volkskrant: ‘Of de gebruikte folie in verbrande toestand giftig is, hangt af van de gebruikte materialen.’ Veel van die folies bevatten pfas, een mogelijk schadelijke stof.
Verzekeraars noemen het ‘nieuw asbest’
De eerste stap bij schade is, helemaal omdat er geen vaste protocollen zijn, om de schade te laten vaststellen. Zo kan bepaald worden wat er opgeruimd dient te worden. Dit is een vergelijkbare procedure die ook bij asbest wordt toegepast.
In de verzekeringswereld worden zonnepanelendeeltjes al ‘het nieuwe asbest’ genoemd. Ze vervuilen geen bodem of water zoals asbest, maar zijn gevaarlijk door de scherpe randen. En er is grote onduidelijkheid wie verantwoordelijk is voor het opruimen.
Ook in de omgeving, waaronder op vliegbasis Gilze, is de schade groot. Op vliegbasis Gilze werd op 5 mei de landingsbanen schoongeveegd voordat deze konden worden gebruik om artiesten naar de verschillende bevrijdingsconcerten te vervoeren.