Debat over pensioenwet intensiveert: stemming over motie-Joseph uitgesteld

De Tweede Kamer praat opnieuw over inspraak bij het nieuwe pensioenstelsel. NSC-Kamerlid Agnes Joseph wil dat deelnemers zélf kunnen beslissen of hun pensioen meeverhuist naar het nieuwe stelsel. Maar haar voorstel stuit op bezwaren. Volgens minister Van Hijum (NSC) levert het plan zeker twee jaar vertraging op. Door de discussie is de definitieve stemming over het voorstel van Joseph door de NSC uitgesteld.
Joseph werkt aan een aangepaste versie van haar wetsvoorstel. Wat er precies verandert, is nog onbekend. Toch wil zij dat de Kamer er volgende week over stemt. Andere partijen vinden dat onverstandig zolang er nog geen debat is gevoerd. Het debat staat nu gepland voor volgende week dinsdag of woensdag.
Bezorgdheid over risico’s en rechtszaken
Joseph krijgt steun van partijen als BBB en PVV. Volgens hen is er te weinig inspraak voor burgers bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Joseph waarschuwt dat de risico’s in het nieuwe systeem groter zijn. In het nieuwe stelsel loopt iedereen meer beleggingsrisico, stelt Joseph. Ook denkt ze dat er rechtszaken gaan komen van mensen die zich benadeeld voelen.
Minister Van Hijum is kritisch. Hij verwacht grote vertraging. 'Een aanzienlijk deel van het voorbereidende werk moet worden overgedaan', aldus Van Hijum. Ook zouden wetten moeten worden aangepast, en moeten instanties als de Raad van State opnieuw naar het voorstel kijken, meldt de NOS. Hoe de stemming volgende week afloopt, is nog onduidelijk. Een aantal partijen heeft nog geen standpunt ingenomen. Die fracties kunnen de doorslag geven.
Raad van State is kritisch
Het amendement van Agnes Joseph (NSC), Pieter Omtzigt (NSC) en Henk Vermeer (BBB) heeft als doel om mensen inspraak te geven bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. De Raad van State uit echter zorgen over de uitvoerbaarheid, kosten en complexiteit van het voorstel.
Volgens de Raad zou het voor pensioendeelnemers te ingewikkeld zijn om een keuze te maken over de aanpassing van hun pensioen. Daarnaast wijst de Raad op de gevolgen voor de pensioenfondsen. Het herstel van het instemmingsrecht zou volgens het advies de uitvoering van het nieuwe stelsel bemoeilijken en vertragen. Pensioenfondsen hebben al vergevorderde plannen gemaakt op basis van de bestaande wetgeving, en een herinvoering van instemmingsrecht zou het proces ingrijpend veranderen.