Islamitisch onderwijs in de lift: recordaantal nieuwe basisscholen in 2026

In het schooljaar dat in augustus 2026 begint, openen negen nieuwe islamitische basisscholen hun deuren in Nederland. Het is het hoogste aantal ooit in één jaar. Daarmee groeit het aantal islamitische scholen sneller dan ooit tevoren. De onderwijsinstellingen komen onder andere in Groningen, Gouda en Arnhem, meldt Trouw, dat hier onderzoek over deed.
In totaal zijn er veertien nieuwe basisscholen goedgekeurd, waarvan twee protestants-christelijk en één openbaar. Over nog vijf andere basisscholen moet het ministerie van Onderwijs later dit jaar een besluit nemen. In die groep zitten geen islamitische scholen. De forse toename van islamitische basisscholen is mede het gevolg van een nieuwe wet die sinds 2021 van kracht is. Voorheen moesten nieuwe scholen op basis van religie aantonen dat zij voldoende bestaansrecht hadden, met ingewikkelde prognoses en inschrijvingsdata. Nu kunnen initiatiefnemers volstaan met zo’n tweehonderd digitale steunbetuigingen van ouders in een gemeente.
Volgens voormalig ISBO-directeur Rasit Bal is dat voor islamitische scholen doorgaans geen probleem. "We merken dat islamitische scholen er makkelijk in slagen om ouders te mobiliseren", zegt hij. De Inspectie van het Onderwijs toetst vervolgens onder meer het onderwijsprogramma, de geplande onderwijstijd en hoe de school leerlingen gaat ondersteunen.
Eén op de drie nieuwe scholen is islamitisch
Uit cijfers die dagblad Trouw verzamelde blijkt dat een op de drie nieuwe basisscholen die sinds 2023 is goedgekeurd, islamitisch is. Daarmee is sprake van een duidelijke inhaalslag. Lange tijd bleef de groei van islamitisch onderwijs achter door bureaucratische obstakels en lokale tegenstand. Die drempels lijken nu lager te liggen.
Toch ondervinden islamitische schoolinitiatieven nog altijd relatief veel weerstand. Bij vijf van de 25 islamitische basisschoolplannen stuurde de betreffende gemeente een bezwaarbrief naar het ministerie. Ter vergelijking: bij vijftig andere plannen gebeurde dit slechts twee keer. Zo maakte de gemeente Groningen vorig jaar bezwaar tegen de komst van de eerste islamitische school in de stad, uit vrees voor segregatie. Volgens het gemeentebestuur zou de school kinderen met een migratieachtergrond weghalen bij bestaande gemengde scholen. Maar de school voldeed aan alle wettelijke eisen en kreeg alsnog toestemming.