Critici van komst azc in Aalten slachtoffer van vernieling, bedreiging en fysiek geweld

In het Gelderse dorp Aalten laait de spanning op sinds de gemeente plannen aankondigde voor een opvanglocatie voor driehonderd asielzoekers. Wat begon als een lokaal protest is inmiddels uitgegroeid tot een strijd tussen dorpsgenoten. Aan de ene kant bezorgde bewoners zoals René Gerrits, aan de andere kant voorstanders van het azc. Inmiddels is zelfs sprake van vernieling, bedreiging en fysiek geweld tegen mensen die kritisch zijn op de komst van het azc.
Direct na het bekendmaken van de azc-plannen begin mei verschenen de eerste omgekeerde Nederlandse vlaggen bij een weiland aan de rand van het dorp. Dat weiland is de beoogde opvanglocatie. De vlaggen bleven niet lang staan. Ze werden vernield, weggehaald of in de sloot gegooid. René Gerrits, geboren en getogen in Aalten, spreekt van toenemende agressie. “Dit pikken tegenstanders van de asielplannen niet,” zegt hij in gesprek met De Gelderlander. “Zij doen aangifte.”
Gerrits zelf werd eind mei het slachtoffer van een confrontatie. Hij zag hoe een man protestborden weghaalde bij het weiland. “Ik vroeg: waarom ben je de boel aan het slopen?” zegt Gerrits. “Hij gooide het bord in de sloot, stapte in zijn auto. Toen ik het portier opendeed, viel hij me aan. Hij duwde me weg en reed hard achteruit weg.”
De politie bevestigt dat het incident is gemeld en onderzoekt de zaak. Gerrits heeft foto’s en video’s ingeleverd. “Ik wil een voorbeeld zijn. We moeten normaal blijven praten, voor- en tegenstanders.” De situatie verdeelt het dorp. “Bij de grote demonstratie stonden mensen hoofdschuddend langs de kant,” vertelt Gerrits. “Ik ben voor fascist uitgemaakt door een oud vrouwtje.” Hij begrijpt niet waarom zijn verzet tegen de plannen wordt gezien als extremisme. “Ik ben gewoon een Aaltenaar die op zijn manier voor zijn dorp opkomt.”
Opvallend is dat tegenstanders zich volgens Gerrits wél respectvol opstellen tegenover andersdenkenden. “Maandag zijn er bordjes geplaatst door voorstanders. Die laten we hangen. Eén was afgewaaid, die hebben wij weer teruggehangen.”