Zuckerberg voor de rechter: aandeelhouders eisen miljarden na privacyschandaal

De Amerikaanse techreus Meta, het moederbedrijf van Facebook, ligt opnieuw onder vuur. Een groep boze aandeelhouders heeft een collectieve rechtszaak aangespannen tegen topman Mark Zuckerberg en andere (voormalige) bestuurders van het bedrijf. De beschuldiging: het verzwijgen van risico’s rond het Cambridge Analytica-schandaal en het stelselmatig schenden van privacyafspraken met toezichthouders, meldt AP.
De zaak draait om de beschuldigingen dat Meta-topmensen aandeelhouders niet volledig hebben geïnformeerd over de risico’s van privacyschendingen. Volgens de aanklacht wisten Zuckerberg en zijn medebestuurders dat het bedrijf gebruikersdata op grote schaal verzamelde en verkocht aan derden, onder meer aan politieke consultancybedrijven zoals Cambridge Analytica. Deze data werd onder meer gebruikt om kiezersprofielen op te stellen in verkiezingscampagnes.
Meta had sinds 2012 een bindende overeenkomst met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), waarin het beloofde geen persoonlijke gegevens van gebruikers en hun vrienden meer te verzamelen zonder toestemming. Volgens de aandeelhouders is deze overeenkomst structureel geschonden.
De investeerders stellen dat Meta gebruikersgegevens bleef verkopen aan commerciële partners, ondanks de toezegging aan de FTC. Ook zou het bedrijf privacy-instellingen die verplicht zichtbaar moesten zijn, heimelijk hebben verwijderd of veranderd. Daarmee overtrad Meta volgens de klagers bewust de regels.
De gevolgen waren groot: in 2019 kreeg het bedrijf een recordboete van 5,1 miljard dollar opgelegd door de FTC. In Europa volgden aanvullende boetes en juridische maatregelen. Meta schikte daarnaast met gebruikers in een aparte rechtszaak voor een bedrag van 725 miljoen dollar. Toch is de juridische nasleep nog niet voorbij.
In de nieuwe zaak staan niet alleen Zuckerberg en Meta als bedrijf terecht, maar ook meerdere topfiguren uit de bestuurskamer. Onder hen voormalig Chief Operating Officer Sheryl Sandberg, techinvesteerder Peter Thiel en bestuurslid Marc Andreessen. Ook Jeffrey Zients, tussen 2018 en 2020 lid van het bestuur, moet zich verantwoorden.
De aandeelhouders zeggen ruim 8 miljard dollar schade te hebben geleden door het handelen van het bestuur. Zij eisen nu compensatie voor koersverliezen en het beschadigde vertrouwen in het bedrijf.