Gemeente Land van Cuijk weigert openheid over hardnekkige azc-overlast

Ondanks jarenlange klachten over overlast wil de gemeente Land van Cuijk het asielzoekerscentrum in Grave tot 2055 openhouden. Intussen houdt het college tientallen veiligheidsverslagen geheim. Forum voor Democratie (FVD) vraagt om openheid, maar krijgt nul op het rekest. De onvrede over het gebrek aan transparantie groeit.
FVD-raadslid Marianne Akkermans probeerde via schriftelijke vragen en een Woo-verzoek duidelijkheid te krijgen over de situatie bij het azc. Ze vroeg om 163 verslagen over incidenten en veiligheid. Die zouden zijn besproken in overleggen tussen gemeente, COA en politie. Maar de gemeente hield die documenten achter. Uiteindelijk werd besloten tot volledige geheimhouding.
Uit een officieel antwoord van het college blijkt dat er wél verslagen bestaan, maar dat die vertrouwelijk zijn gedeeld met raadsleden. Over de precieze inhoud wil de gemeente niets kwijt. “Het gaat om interne veiligheidsverslagen waarin ambtenaren (zoals politie en boa’s) vrijuit met elkaar moeten kunnen overleggen zodat zij waar nodig de juiste maatregelen kunnen nemen,” schrijft het college. “Ambtenaren moeten hun werk immers zonder belemmeringen kunnen doen om zo de juiste beslissingen te kunnen nemen, in het belang van de leefbaarheid en veiligheid van onze inwoners.”
Maar volgens Akkermans is juist de veiligheid van inwoners in het geding door die geheimhouding. Zij stelt dat het besluit, om het azc dertig jaar langer open te houden, is genomen op basis van onvolledige en bewust achtergehouden informatie. “We zijn voorgelogen,” sprak ze in een recent interview met NieuwRechts. “De school op het terrein is meerdere keren ontruimd, zonder dat raadsleden daarvan wisten. Ondernemers doen geen aangifte meer omdat er toch niks gebeurt.”
Vechtpartijen, bedreigingen en intimidatie
Het azc in Grave is al jaren een bron van frustratie voor bewoners. Klachten stapelen zich op: winkeldiefstallen, bedreigingen, intimidatie in het park en fatbikers die winkelend publiek lastigvallen. In 2023 was er een massale vechtpartij onder amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). De school werd tijdelijk gesloten.
Er zijn meldingen van meisjes die op klaarlichte dag worden lastiggevallen, van moestuinen die leeggeroofd worden, en van jongeren die tegen het verkeer inrijden. Ook schoolmedewerkers en COA-personeel zouden met de dood zijn bedreigd. Toch werd deze informatie pas vlak voor een cruciale raadsvergadering onder geheimhouding gedeeld. Momenteel lopen er nog meerdere Woo-verzoeken met betrekking tot de desbetreffende veiligheidsverslagen.
Azc-verlenging achter gesloten deuren
Op 5 juni stemde de gemeenteraad in met een contractverlenging tot 2055. Dat is 24 jaar eerder dan nodig. De doorslag gaf één stem verschil. De reden: het COA wil de ISK-school op het terrein renoveren, maar eist daar langdurige zekerheid voor. In ruil daarvoor betaalt het COA de verbouwing.
Voor veel raadsleden kwam dat besluit onverwacht. De verslagen over incidenten werden pas de avond voor de stemming beschikbaar gesteld – vertrouwelijk, zonder mogelijkheid tot publiek debat. Akkermans sprak bij NieuwRechts van een schijnvertoning: “Werkbijeenkomsten over het azc zijn besloten, zonder notulen. Openbaarheid wordt vermeden.”
Zelfs eerdere verzoeken van FVD om de veiligheidsoverleggen openbaar te maken, liepen op niets uit. “De burgemeester heeft meerdere keren ontkend dat er verslagen bestonden, terwijl die er gewoon waren,” aldus Akkermans.
Ook andere partijen stemden tegen: VVD, LPG en Liberaal Land van Cuijk. Coalitiepartij Team Lokaal pleitte voor uitstel tot het COA meer garanties kon geven. Toch drukte een nipte meerderheid – onder leiding van het CDA – de verlenging erdoor.