Amerikaans Congres beschuldigt EU van buitenlandse censuur: 'DSA ondermijnt vrijheid van meningsuiting'

Het Amerikaanse Congres heeft harde kritiek geuit op de Europese Digital Services Act (DSA). In een nieuw rapport noemt de Amerikaanse Commissie Justitie de Europese wet een “bedreiging van buitenlandse censuur” die ingaat tegen de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting.
Het 37 pagina’s tellende rapport is het voorlopige resultaat van een vijf maanden durend onderzoek. De commissie, geleid door de Republikeinse afgevaardigde Jim Jordan, spreekt van een “alomvattende digitale censuurwet” die in de praktijk nog schadelijker uitpakt dan op papier.
.@JudiciaryGOP has been investigating European censorship since the EU tried to silence President Trump last August.
— Rep. Jim Jordan (@Jim_Jordan) July 25, 2025
In February, we subpoenaed tech companies for their communications with foreign censors in Europe and around the world.
Volgens het Congres richt de Europese Commissie zich met haar beleid eenzijdig tegen conservatieve stemmen. Politieke uitspraken over migratie en klimaat worden volgens het rapport onterecht als schadelijk of haatdragend aangemerkt. Zo zou tijdens een besloten EU-workshop een voorbeeld zijn besproken waarbij de zin “We moeten ons land terugpakken” onder een foto van een gesluierde vrouw werd geplaatst. De EU kwalificeerde dat als illegale haatspraak. Volgens de commissie is die zin een volkomen legitieme politieke uitspraak die ook wordt gebruikt door Amerikaanse politici zoals Kamala Harris.
De Amerikaanse commissie beschuldigt de EU ervan stelselmatig conservatieve uitingen te onderdrukken, terwijl linkse boodschappen ongemoeid blijven. “Op papier is de DSA slecht. In de praktijk is het nog erger,” stelt het rapport.
Bewijs van inmenging
Bij het rapport is vertrouwelijke communicatie gevoegd tussen Europese topambtenaren en voorzitter Jim Jordan. Ook bevat het e-mails van de Europese Commissie, interne documenten, en informatie uit besloten bijeenkomsten met techbedrijven. Deze documenten geven volgens de commissie aan dat de EU achter gesloten deuren druk uitoefent op platforms om bepaalde politieke inhoud te verwijderen.
Volgens de commissie houdt de Europese Commissie doelbewust informatie achter. Zo werd een workshop over contentmoderatie geheim gehouden. “De Commissie wil haar censuurdoelen verhullen”, luidt de conclusie.
Voorzitter Jordan zal binnenkort een delegatie naar Europa leiden om met EU-topfunctionarissen in gesprek te gaan over de DSA en de impact op Amerikaanse bedrijven en burgers. Daarbij staat ook een ontmoeting met de Europese Commissie gepland, onder meer met vicevoorzitter Henna Virkkunen.
Het rapport spreekt ook zijn zorgen uit over zogenaamde “trusted flaggers” en geschillencommissies, die volgens de Amerikanen te veel verweven zijn met overheden en belangenorganisaties. Ook is er kritiek op het VLOP-systeem, dat extra verplichtingen oplegt aan grote online platforms. Amerikaanse bedrijven zouden zwaarder worden belast dan Europese. Zo mocht het Zweedse Spotify haar muziek- en podcastdiensten splitsen om onder de regels uit te komen.