Raisa Blommestijn: 'Woke beknot onze vrijheid van denken'
Raisa Blommestijn (1994) is inmiddels een bekend gezicht in conservatief Nederland. Ze studeerde Rechtsgeleerdheid en Filosofie aan de Universiteit Leiden, werkte vier jaar als docent en is nu actief als jurist bij advocatenkantoor Maes Law, dat zich juridisch verweert tegen coronamaatregelen zoals de lockdown(s) en de QR-code. In een interview met De Andere Krant laat ze zich daarover uit maar gaat ze ook in op cancel-culture die volgens haar woedt in Nederland.
Blommesteijn sprak zich al een tijd geleden uit tegen de cancel culture die ze zag op de universiteit. Er ontstonden destijds discussies over Black Lives Matter. "Er werd heel erg de nadruk gelegd op het creëren van twee groepen. De witte mensen werden weggezet als racisten en de donkere mensen als slachtoffer. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het belangrijk dat we elkaar als mens blijven zien in plaats van als iemand van een bepaalde groep."
Daarnaast merkte ze dat het curriculum op de universiteit steeds meer veranderde onder de invloed van de ‘woke’ ideologie. "Ik zag dat onze vrijheid tot denken werd beknot door een evolutie van extreem moraliserend denken." Dat zie je ook terug in vrouwenrechten. "De eerste golven van feminisme waren goed, het heeft ons vrouwen gelijkwaardigheid opgeleverd en ook een bepaalde seksuele revolutie. Maar wat we nu zien, is het ‘woke-feminisme’. Mensen kijken niet meer naar de persoon, maar naar het geslacht of de huidskleur."
"Je wilt op de positie komen omdat jij de juiste persoon bent voor die positie. Niet omdat je een vrouw bent."