Hyperinflatie dreigt
De inflatie was al hoog. In januari was de inflatie volgens het CBS 6,4 procent, het hoogste cijfer in 40 jaar (1982). Alledaagse dingen waren al moeilijk te betalen. Maar nu lijkt het heel snel heel veel gekker te worden, ten gevolge van de sancties die het Westen heeft oplegd aan Rusland. Een depressie en hyperinflatie dreigt.
Enkele plaatjes:
De prijs van olie: van 40 naar 120
Nikkel: van 18 naar 61
Gas: van 2500 naar 4500
Koffie: een verdubbeling
Aluminium: van 2000 naar 3500
Graanprijzen zijn explosief gestegen: verdubbeling
Als men naar de vorige eeuw kijkt vond de hoogste inflatie plaats in 1918, maar het laatste jaar kent Nederland opnieuw een ongekende inflatiegroei. Het is zeer goed mogelijk dat de inflatie in de buurt gaat komen van het percentage na de Tweede Wereldoorlog, ten gevolge van de coronacrisis en het conflict dat momenteel in Oekraïne woedt.
De Nederlandse econoom Willem Middelkoop voorspelt dat als het zo doorgaat binnen enkele maanden fysiek metaal niet meer te koop is in veel landen.
Econoom Han de Jong schreef voor BoerenBusiness dat een recessie steeds meer reëel dreigt te worden. Binnen de eurozone is er sprake van een 'asymmetrische shock'. Sommige EU-landen worden door de oorlog in de Oekraïne vele malen harder getroffen dan anderen.
De Jong heeft onder de meer de gasprijzen van de afgelopen jaren naast elkaar neergelegd: 'Op het moment van schrijven bedraagt de Europese gasprijs circa €175 per mWh. Nu was de Europese gasprijs al fors opgelopen voor de oorlog. We moeten ons realiseren dat de gasmarkt veel minder internationaal is dan de oliemarkt doordat veel gas per pijpleiding wordt vervoerd die uiteraard een beperkt en vaststaand bereik hebben. De Europese gasprijs bedroeg voor de pandemie zo'n €20 per mWh of zelfs iets minder. Die huidige prijs is dus ongeveer het negenvoudige!'
Volgens de econoom is een recessie niet ondenkbaar: 'In een zwart maar plausibel scenario zakt de economie in Europa binnen korte tijd in een recessie.'