Twitter accepteert bod Tesla-baas Elon Musk
Elon Musk heeft Twitter gekocht. Het social mediabedrijf wordt hoogstwaarschijnlijk een privaat bedrijf nu investeerders $54,20 per aandeel krijgen van Musk, 38% meer dan de koers op 14 april.
Er was lang weerstand tegen de Tesla- en SpaceX ceo, die met een vermogen van 260 miljard de rijkste man op aarde is. De directie van Twitter is vanavond akkoord gegaan met de overname van het bedrijf. Eerder stelde Musk dat hij het bedrijf na de overname van de beurs wil halen. Hij stelde ook dat hij hoopt dat zijn ergste critici op Twitter actief blijven. "Want dat is wat de vrijheid van meningsuiting betekent," stelde hij.
Twitter heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt om berichten die zij zien als haatdragend of als nepnieuws te blokkeren. Tot onvrede van Musk. Hij stelde eerder dat Twitter zou fungeren als openbaar stadsplein maar er "niet in slaagt de beginselen van vrije meningsuiting na te leven, waardoor het fundamenteel de democratie ondermijnt."
Weken geleden kocht Musk al een aanmerkelijk belang van enkele miljarden. "Sinds ik mijn investering heb gedaan, realiseer ik me nu dat het bedrijf in zijn huidige vorm niet zal gedijen en deze maatschappelijke noodzaak niet zal dienen. Twitter moet worden omgevormd tot een privébedrijf", schreef hij toen in een brief aan Twitter-voorzitter Bret Taylor.
Het bestuur van Twitter probeerde eerder Elon Musk te weerhouden het bedrijf over te nemen. Men bedacht een zogenaamde 'gifpil', zoals het in bedrijfstermen wordt genoemd. Dat gaf de bestaande aandeelhouders van Twitter de tijd om met korting extra aandelen te kopen, waardoor het eigendomsbelang van Musk zou verwateren. Die tactiek lijkt niet succesvol te zijn geweest.
🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀 pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Bij zijn bod vandaag heeft Elon Musk de aandelen Tesla als onderpand ingebracht, omdat banken vraagtekens zetten bij de groeiperspectieven van Twitter. Musk wil ruim tweederde van de koopsom uit eigen zak betalen.
De deal moet nog officieel beklonken worden. Nu de directie van Twitter positief is over het bod van Musk zullen ook aandeelhouders zelf moeten beslissen of zij meegaan in het advies van het Twitter-bestuur om hun aandelen te verkopen.
Elon Musk stelt dat de aankoop van Twitter "extreem belangrijk" is "voor de toekomst van de beschaving".
Donald Trump heeft overigens al laten weten niet terug te keren op Twitter, ook als hij gedeblokkeerd wordt. Juist vanwege de koers van Twitter zette de voormalig Amerikaanse president zijn eigen social mediaplatform op Truth Social, wat kon rekenen op veel sympathie. Trump liet tegenover Fox News weten het bij zijn eigen platform te willen houden - waarvan hij ook eigenaar is en waarin hij miljoenen investeerde. In die zin komt de overname van Twitter door Elon Musk niet goed uit voor Trumps nieuwe bedrijf.