Stemmen jongeren zichzelf de armoede in?
De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 hebben laten zien dat de links/progressieve partijen het nog steeds voor het zeggen hebben in de gemeenten waar jongeren een enorm onderdeel uitmaken van de bevolkingssamenstelling. Zo is het nieuwe stadsbestuur in Groningen, de gemeente waar ik woon, nog linkser geworden. De coalitie van GroenLinks, PvdA, Partij van de Dieren, SP en ChristenUnie zet vol in op nog meer overheidsregie. De hele verkiezingscampagne werd beheerst door het framen van partijen die anders denken. Wethouder Bloemhoff zette nieuwe partijen, waaronder de mijne, zonder ons verkiezingsprogramma te kennen, kwetsend weg als extreemrechts. En er klonk zelfs gejuich toen er bekend werd gemaakt dat Forum voor Democratie geen zetel had weten te bemachtigen.
Toch is het opmerkelijk dat onze toekomst, de jongeren, niet verder kijkt dan dat zijn portemonnee lang is. Als student en jongere zijnde, praat ik vaak met mijn leeftijdsgenoten over hun politieke voorkeur en over wat ze belangrijk vinden aan wat de overheid zou moeten regelen. Als ik er met medestudenten over praat, komen de meest voor de hand liggende thema’s naar voren; wonen, klimaat en het, zonder gestoord te worden, kunnen consumeren van alcoholische versnaperingen.
Over het laatste punt zal je mij dan ook gauw als medestander vinden, maar toch verschillen we sterk van mening over de eerste twee thema’s. Althans… de oplossingen en uitkomsten daarvan.
Om er dieper op in te gaan, is het belangrijk om er bewust van te zijn dat de oplossingen die onze vrienden aan de links/progressieve zijde hebben voor het klimaat direct van invloed zijn op de grote woningnood in ons land. Sinds niet al te lang geleden is er naar buiten gekomen dat wij in Nederland te veel stikstof produceren. Iets wat negatieve impact zou hebben op ons klimaat. Als direct gevolg hiervan, is er besloten om erg strenge restricties op te leggen aan de eisen voor het bouwen van nieuwbouwwoningen.
Natuurlijk is het logisch dat als bouwprojecten door deze restricties te duur worden, investeerders hier een stuk minder op gaan verdienen. Doordat het vervolgens minder tot geen geld meer opbrengt, wordt er minder gebouwd en onder andere hierdoor is de huizenmarkt ernstig verstoord. Geen slimme zet dus, als je ooit nog een (betaalbaar) huis zou willen vinden als starter zijnde.
Naast het woonprobleem is er een enorm probleem met hoe Nederland het opgeklopte klimaatprobleem aanpakt. Volgens vele studenten is de hoe-vraag 'niet ons pakkie an’. De mensen die geld hebben zullen er maar voor moeten zorgen dat er warmtepompen worden aangeschaft. Dat die vervolgens duizenden euro’s kosten en veelal niet werken, is inderdaad de zorg voor de mensen die ermee te maken krijgen. Het klimaat moet immers worden 'gered'.
Maar hoewel veel jongeren het niet beseffen, zijn zij straks de generatie op wiens schouders al dit peperdure klimaatbeleid terecht komt. Misschien is het dan toch maar goed om het startsalaris van je eerste baan te checken, voordat je je stem de bus indrukt. Bij de Provinciale Statenverkiezingen nieuwe ronden, nieuwe kansen. Met de stikstof-, opvang-, en wooncrisis volop redenen om het eens over rechts te proberen!
Danilo Oetomo is lid van Wybren van Haga's BVNL.