Schade door stikstofeisen bedraagt 28 miljard euro
De kosten van de stikstofcrisis zijn veel hoger dan verwacht, blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad. Eerder werd de schade geschat op zo'n 5 miljard euro aan uitgestelde of geannuleerde projecten. Maar nu blijkt het te gaan om het vijfvoudige: maar liefst 28 miljard euro.
"We roepen al ruim drie jaar dat de bouw stilligt en geen vergunningen worden afgegeven, maar niemand kijkt wat de economische schade is," zegt FD-journalist Vasco van der Boom. Eind 2019 schatte VNO-NCW nog dat de financiële gevolgen van de stikstofcrisis ruim 5 miljard euro zou bedragen, maar vanaf dat moment is de economische schade niet bijgehouden. Ook het Centraal Planbureau, Centraal Bureau voor de Statistiek, Wageningen University & Research, boerenkoepel LTO, Planbureau voor de Leefomgeving of Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben geen nieuwe data.
Het Financieel Dagblad ging daarom op onderzoek uit, en deed een schrikbarende constatering. De werkelijke schade zou ondertussen al ruim vijf keer zo hoog zijn, namelijk 28 miljard euro. Vooral in de bouw en de industrie is er grote schade, omdat er geen vergunningen meer mogen worden afgegeven vanwege een te hoge stikstofuitstoot. Volgens Van der Boom is er "voor ruim zes miljard aan projecten in de woningbouw uitgesteld of opgeschort. En er staat ruim acht miljard aan grote projecten [...] stil." Ook bij Havenbedrijf Rotterdam staan er tientallen grote bouwprojecten op het spel.
Volgens Van der Boon is de minste schade berokkend aan de landbouw, namelijk zo'n één miljard euro. Hij merkt op: "Terwijl we dus al ruim drie jaar roepen hoe erg dit is voor de landbouw, maar de grote klappen vallen in de bouw en in de industrie."