Het gaat om de volgende brief, die op de mat viel bij een van de klanten van Rabobank.
Online werd er in eerste instantie getwijfeld aan de echtheid van de brief. Maar de klantenservice van de bank heeft het bestaan van de brief inmiddels geverifieerd.
BVNL-Kamerlid Olaf Ephraim reageert uiterst kritisch op de brief: 'Waar bemoeit u zich mee? Contant geld is een wettelijk betaalmiddel en het opnemen ervan behoeft geen ‘waarschuwingsbrief’ uwerzijds richting de klanten. In het kader van duurzaamheid, die u ook hoog in het vaandel hebt staan: stop hiermee.' Volgens de Rabobank zijn ze bij wet verplicht om soms mensen hier op te attenderen.
Wetsvoorstel kabinet
Op 21 oktober heeft het Nederlandse kabinet als eerste in Europa een speciaal wetsvoorstel ingediend tegen witwassing. Het kabinet wil banken verplichten om voortaan alle betalingen boven de 100 euro te monitoren. Hierop is er grote kritiek: verschillende organisaties vrezen een catastrofale inbreuk op de privacy van burgers.
De Nederlandse overheid is sinds 2019 bezig om maatregelen te treffen tegen witwassing en de financiering van terrorisme. Dit gebeurt met het Plan van Aanpak Witwassen, gepresenteerd door de ministers van Financiën, en Justitie en Veiligheid. Zo is twee jaar geleden het UBO-register ingegaan bij de Kamer van Koophandel, waarin alle organisaties de uiteindelijke belanghebbenden moeten laten registreren.
Maar nu zet het kabinet de volgende stap. Op 21 oktober heeft de minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), een wetsvoorstel ingediend om banken te verplichten tot een monitoring van alle banktransacties boven de 100 euro. Deze transacties moeten dan worden ondergebracht in een grote database, met gebruik van algoritmes. Bij elke transactie moeten persoonsgegevens worden verwerkt, zoals onder meer het BSN-nummer van de betaler. Op deze manier moet de kans op witwassing en terrorismefinanciering worden verkleind.
Volgens De Andere Krant is Nederland het eerste land in Europa waarin zo'n wetsvoorstel wordt ingediend.
Advocate Ellen Timmer legt uit: "Alleen kleine betalingen van consumenten aan bedrijven en aan andere consumenten kunnen niet voor het opsporen van misdaad gebruikt worden. Deze uitzondering geldt niet voor bijvoorbeeld rekeningen van eenmanszaken en vennootschappen onder firma."