Miljoen euro overheidssubsidie in Noorwegen voor onderzoek of witte verf racistisch is
Academici van de Noorse universiteiten van Oslo en Bergen gaan onderzoeken of witte verf racistisch is. De onderzoekers hebben het project ‘NorWhite’ in het leven geroepen. Binnen dit project worden de maatschappelijke en esthetische invloed van witte verf onderzocht. De overheid heeft een miljoen euro uitgetrokken voor het project.
De onderzoekers binnen het project stellen dat verf uit Noorwegen een grote rol heeft gespeeld in de wijze waarop wit in het verleden is geprofileerd als een ‘superieure kleur’. In de jaren 20 van de vorige eeuw vonden twee Noorse scheikundigen voor het eerst witte verf uit die onschadelijk was en daardoor geschikt was voor de handel. Vanuit Noorwegen is die ontdekking verspreid over de hele wereld, waardoor de witte kleur een opmars heeft gekend in de textiel-, plastic- en bouwindustrie.
Maar dat heeft er volgens de onderzoekers wellicht voor gezorgd dat de wereld ‘witter’ is geworden, zo laat een van de academici weten tegenover Noorse media: “De algemene doelstelling van NorWhite is om kritisch en visueel te evalueren of en hoe de Noorse innovatiegeschiedenis de wereld witter heeft gemaakt.”
“Witheid is een van de meest belangrijke maatschappelijke en politieke zorgen vandaag de dag”, laten de onderzoekers in een reactie weten. “In toonaangevende studies naar witheid binnen de kunstgeschiedenis en de architectuurgeschiedenis wordt witheid gezien als culturele en visuele structuren van voorrecht”, melden ze verder. Ook stellen ze dat “witheid een culturele en maatschappelijke kwestie is’ die gelinkt wordt aan onder meer huidskleur en een voorkeursbehandeling.
“Noorwegen is nooit een koloniale wereldmacht geweest, maar dit onderzoek zal aantonen dat ons land een voortrekkersrol heeft vervuld in het wereldwijd verspreiden van de kleur wit”, aldus de onderzoekers. “Tot nog toe is dat verhaal niet bekend bij het brede publiek. NorWhite gaat het onderwerp combineren met onder meer het onderwerp whitewashing.”
Het bewuste onderzoek wordt gefinancierd door de Noorse onderzoeksraad. Dit overheidsorgaan heeft een bedrag van ruim 12 miljoen Noorse Kroon in het project gestopt. Dat is omgerekend ongeveer een miljoen euro.