Het kabinet heeft 1,3 miljoen spaarders onterecht veel geld ontnomen middels een hoge vermogensbelasting ('box 3-belasting'). Maar dankzij bureaucratische regeltjes hoopt het kabinet het geld niet te hoeven terugbetalen, schrijft De Telegraaf. Vroeger gold er namelijk standaard een massaal-bezwaarprocedure tegen de onterechte belasting, maar dit heeft de wetgever inmiddels aangepast. Met de nieuwe regels moeten alle spaarders individueel bezwaar maken, terwijl veel spaarders hiervan niets weten.
Alleen de spaarders die bezwaar hebben gemaakt, hoeft het kabinet dan formeel terug te betalen. Hiermee hoopte het kabinet aanvankelijk onder een torenhoge terugbetaling van 4,1 miljard euro uit te komen. Maar inmiddels dreigt er een stortvloed aan juridische procedures voor het kabinet. Om dit te voorkomen, is staatssecreatris Marnix van Rij (Financiën) vorige week overstag gegaan, en heeft hij gezegd dat alle spaarders 'mogelijk toch compensatie' kunnen krijgen.
Maar voor de tegenstanders is dit niet genoeg. In december 2021 won de Bond voor Belastingbetalers een rechtszaak namens 60.000 bezwaarmakers tegen het kabinet. In het vonnis oordeelde de Hoge Raad dat de vermogensbelasting in strijd is met de rechten van de mens. Er zouden fundamentele mensenrechten zijn geschonden, zoals het recht op eigendom en het verbod op discriminatie.
Jurgen de Vries, de voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, gaat nu een stapje verder. Hij denkt dat óók de gedupeerde spaarders zonder bezwaarschrift goede kans zullen maken bij de rechter. Middels Wob-documenten hoopt hij te kunnen aantonen dat de veranderende regelgeving rondom het indienen van bezwaarschriften onvoldoende is gecommuniceerd.
De rechter moet nog oordelen of ook de spaarders zonder bezwaarschrift hun geld terugbetaald kunnen blijven. Mocht de rechter de spaarders geen gelijk geven, dan wil de Bond voor Belastingbetalers samen met de Consumentenbond en de betrokken fiscale organisaties vervolgstappen gaan nemen: "Mocht de uitspraak dan alsnog (onverhoopt) in ons nadeel uitpakken, dan zullen we bezien of en in hoeverre het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog mogelijkheden biedt," laat hij weten aan De Telegraaf.
Van Rij heeft al gezegd alle spaarders te zullen compenseren, als de rechter hiernaar oordeelt.
Links wil hogere vermogensbelasting
Afgelopen weekend presenteerden de twee fuserende partijen GroenLinks en PvdA hun gezamenlijke speerpunten. Om de kloof tussen arm en rijk te overbruggen, willen de partijen particulieren en bedrijven meer belasting laten betalen. 'Er is geen plaats meer voor extreme rijkdom in Nederland,' wordt er toegelicht.
Ook D66 wil een hogere vermogensbelasting. Op hun website spreekt de partij zich expliciet uit voor de 'box 3-belasting': 'We gaan vermogen in box 3 rechtvaardiger belasten, bóvenop de bestaande heffingen. Zolang een heffing op het daadwerkelijk rendement niet uitvoerbaar is, kiezen wij voor meer progressiviteit in de tarieven in box 3. Voor het vermogen hoger dan 1 miljoen voeren we in elk geval een extra vermogensheffing in van 1 procent.'