De instroom nieuwe asielzoekers in 2022 was het hoogst in jaren, evenals het percentage asielzoekers dat mag blijven. Maar het aantal afgewezen asielzoekers dat ook daadwerkelijk het land verliet, daalde ten opzichte van het jaar ervoor.
Maar dit aantal was al sowieso laag. In 2016 vertrok nog 45 procent van de asielzoekers na een afgewezen aanvraag, maar sindsdien loopt het cijfer van daadwerkelijk teruggekeerde asielzoekers rap terug. In 2021 verliet nog maar 24 procent van de geweigerde asielzoekers het EU-land waar ze asiel aanvroegen: 80.000 van de bijna 350.000 afgewezen asielaanvragen.
In 2022 vertrokken op papier nog maar 8600 afgewezen asielzoekers uit Nederland. Maar van de helft van deze vreemdelingen is niet eens zeker of ze ook daadwerkelijk zijn vertrokken, aangezien ze het land mochten verlaten 'zonder toezicht'.
Daarnaast moest vorig jaar ruim de helft van het aantal geboekte vliegtickets worden geannuleerd: ruim 2550 van de 4780 tickets. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). De annulering gebeurde omdat de asielzoeker al 'met onbestemde bestemming was vertrokken' of omdat de persoon een coronatest weigerde 'waardoor de reis niet door kon gaan', aldus een woordvoerder. Het ministerie van Justitie en Veiligheid kon mensen niet dwingen een coronatest te ondergaan, schrijft Algemeen Dagblad.
Vooral veiligelanders (Algerijnse, Marokkaanse en Tunesische asielzoekers) verlaten amper het land van de asielaanvraag. Nederland wil nu inzetten op hun terugkeer, omdat deze asielzoekers veel overlast veroorzaken in de azc's. Ze weten dat hun kans op asiel vrijwel nul is, en kampen vaak met verslavingen en mentale problemen.
Daarnaast moesten vorig jaar meer dan vierhonderd Syrische asielzoekers het land verlaten. Zij hoefden niet terug naar Syrië, maar gingen naar een ander Europees land waar ze al eerder asiel bleken te hebben aangevraagd.