KABRA is de holistische geneespraktijk van shiatsu-therapeute Sheila Chitanie, gelegen in Amsterdam-Oost. Haar praktijk is 'alleen voor mensen van kleur, hetero-cisman-vrij en uitgesproken lhbti+-vriendelijk'. Bij nieuwsmedium OneWorld geeft Chitanie een inkijkje in haar onderneming.
Chitanie krijgt regelmatig vragen en kritiek vanwege haar opvallende deurbeleid. "Dat deze plek enkel voor zwarte en bruine mensen is, werkt voor witte Nederlanders echt als een rode lap op een stier," legt Chitanie uit. "'Ik zie geen kleur,' zeggen ze. Ze gaan voorbij aan hun eigen rol in de noodzaak van een veilige plek voor personen van kleur. Ik wil niet bezig zijn met het perspectief en de wensen van witte mensen – daar zijn álle andere ruimtes al voor."
'Veilige haven'
De shiatsu-therapeute probeert altijd goed uit te leggen waarom ze haar strenge deurbeleid hanteert. "Ruimte innemen in een situatie – laten zien dat jouw behoeftes, gevoelens en belangen ook gelden – is een privilege dat veel mensen van kleur niet hebben," zegt ze. Haar praktijk wil 'een veilige haven zijn in een witte, heteronormatieve maatschappij'.
De kern van het behandelingsproces is niet alleen het fysieke en mentale welzijn, stelt Chitanie, maar ook het 'politieke bewustzijn' van de cliënt: "Maar doordat het woord gekaapt is door witheid omvat het niet altijd alle kruispunten van onderdrukking."
In het verleden heeft Chitanie zelf ook te maken gehad met onjuiste behandelingen vanwege haar huidskleur, legt ze uit: "Mijn mentale klachten en problemen werden door witte therapeuten en de gezondheidszorg gebagatelliseerd." Hiertegen moet KABRA nu een tegengeluid bieden: "Ik wil niet bezig zijn met het perspectief van witte mensen – daar zijn álle andere ruimtes al voor."
Recent heeft Chitanie een gratis 'healing sound-sessie' georganiseerd voor de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De demonstranten waren in november aanwezig in Staphorst, wat uitliep op ongeregeldheden. Bij Chitanies sessie moesten 'klanken en vibraties van verschillende klankschalen' de KOZP-demonstranten helpen om hun nare ervaring te verwerken.
Scriptie over racisme
Chitanie is al langere tijd bezig met deze thema's. In 2018 rondde zij de shiatsu-opleiding af in Amsterdam. Haar scriptieonderzoek schreef ze over 'de impact van racisme op het lichaam'. Ze nam hiervoor de 'meridianen' (energiebanen) van anti-racismeactivisten onder de loep.
"Door de onveilige omgevingen waarin ze zich continu in bevinden is de kern, de hartmeridiaan die verantwoordelijk is voor identiteitsvorming, onrustig. Alledaags racisme zorgt zo voor een sluipende aanslag op je identiteit," legt Chitanie uit. Ze droeg haar onderzoek op aan iedereen die te maken heeft met alledaags racisme.
KABRA bestaat sinds 2021. De doorslag voor Chitanie om het op te zetten, was een ingrijpende gebeurtenis uit 2019. Haar tante (68 jaar) werd toen verkracht en vermoord door een Eritrese statushouder (20 jaar). Op dat moment besefte Chitanie dat het 'nu of nooit' was. Ze besloot een crowdfunding op touw te zetten om KABRA te kunnen beginnen.
Andere initiatieven bij KABRA
Niet alleen shiatsu, maar ook yoga wordt inmiddels gedoceerd bij KABRA. Er zijn speciale series voor 'vluchtelingen en mentale gezondheid', voor en door vluchtelingenvrouwen. Ook vindt er om de week op zondag Yoga For Black Babes plaats: speciaal voor zwangere zwarte vrouwen. "Ik heb al zo lang yoga willen doen maar de witte yoga-community weerhield me ervan," vertelt een deelnemer.
Ook de docent is erg blij met de exclusiviteit bij Chitanies praktijk: "Tijdens mijn training tot yogadocent was ik de enige zwarte vrouw. Ik kreeg het gevoel: deze plek is niet voor jou. [...] Hier kun je rustig ademhalen, en je schild laten zakken. KABRA is een plek om te helen."