Asielzoekers bedreigen personeel nadat ze varkensvlees voorgeschoteld krijgen

Afghaanse asielzoekers zijn in woede ontstoken ze een maaltijd met varkensvlees voorgeschoteld kregen in een asielopvang. Vervolgens begonnen sommigen het personeel te bedreigen, waardoor de politie moest worden ingeschakeld. Dit blijkt uit een Duits politierapport.
In het Duitse kustplaatsje Rostock is het onlangs flink uit de hand gelopen. Veertig Afghaanse asielzoekers kregen een maaltijd met varkensvlees voorgeschoteld. Dit is echter verboden volgens de islamitische wet.
Maar daarmee was de onenigheid nog niet afgelopen. De groep mannen begon niet alleen te klagen over het varkensvlees, maar over hun woonomstandigheden in het algemeen. Zij vonden het eten te eenzijdig en de sanitaire voorzieningen niet goed genoeg.
Tijdens dit gesprek begonnen sommige asielzoekers te schreeuwen en hun voedsel op de grond te gooien. Hierop werd de politie ingeschakeld, die met twaalf politie-auto's arriveerde. Uiteindelijke werden er geen arrestaties verricht, aldus het politierapport.
Inmiddels zijn de wensen van de asielzoekers ingewilligd: ze zullen voortaan ander voedsel van buiten de locatie krijgen. Ook zijn er extra opvangmedewerkers en beveiligers aangenomen bij de opvanglocatie.
Eerdere stakingen
Het is niet de eerste keer dat asielzoekers klagen over hun opvang in Europa. In februari gingen tientallen asielzoekers in hongerstaking uit onvrede over hun leefomstandigheden. Vlak ervoor waren al tientallen andere asielzoekers in hongerstaking gegaan omdat ze niet blij waren met het eten dat ze voorgeschoteld kregen in een hotel in Den Haag. Ze vonden het vervelend dat ze elke dag dezelfde maaltijden moesten eten.
Kort erop gingen protesteerden tientallen asielzoekers voor betere leefomstandigheden in hun noodopvang. De groep vluchtelingen was van mening dat zij recht hadden op betere voorzieningen en andere soort maaltijden.
In mei 2022 besloten ook zo'n 75 asielzoekers op de vluchtelingenboot in Meppel in hongerstaking te gaan wegens onvrede met de manier waarop ze door COA en IND worden behandeld. Ook hebben tientallen statushouders een woning geweigerd omdat ze iets beters wilden. Recent gingen nog Purmerendse asielzoekers in hongerstaking.