Wetenschapsjournalist Simon Goddek is klant bij C6 Bank, maar ziet sinds deze maand een opmerkelijke ontwikkeling bij zijn afschriften. Per aankoop houdt de bank namelijk precies bij hoe CO2-vervuilend het is. Dit telt C6 Bank bij elkaar op, en berekent zo een CO2-saldo.
Goddek staat momenteel 7,88 kilogram in de min, zo laat hij zien op sociale media. Het cijfer is roodgekleurd, en de bank meldt erbij: 'De compensatie van het saldo staat gelijk aan het behoud van één boom.'
Hierover is Goddek weinig enthousiast: 'Mijn Braziliaanse bank houdt nu de CO2-uitstoot van mijn aankopen, reizen etc. bij en moedigt mij sterk aan om het via geld voor hen te compenseren. Ik heb deze ontwikkeling al twee jaar geleden voorspeld, en nu komt het langzaamaan uit. Welkom bij de dystopische wereld waar we in leven!'
Bovendien denkt Goddek dat dit slechts het begin is. Na zijn bank vororspelt hij dat andere banken snel zullen volgen. 'Het is niet een probleem van deze bank, het is een systematisch probleem,' schrijft hij. 'Het is een kwestie van tijd voordat een CO2-saldo wettelijk gelegaliseerd gaat worden.'
Iemand reageert: 'De klimaat-religie doet via haar banken niets anders dan wat de kerk vroeger ook deed; jij betaalt de kerk voor jouw zonden en die worden dan vergeven. En zo is de kerk is wat rijker geworden en jij armer, maar leef jij wel even voor het moment zonder zonden.'
Invoering CO2-budget
Vorig jaar veroorzaakte Barbara Baarsma veel ophef door, als directeur van Rabo Carbon Bank, te pleiten voor de invoering van een CO2-budget. Volgens Baarsma zou het een goed idee zijn om de uitstootrechten in Nederland te verdelen en dat iedere burger dan een bepaalde hoeveelheid CO2 op jaarbasis mag uitstoten.
Via de invoering van een zogeheten carbon-wallet kunnen mensen dan hun emissierechten uitbreiden of verkopen. Mensen die graag veel willen vliegen, kunnen extra uitstootrechten van andere burgers overkopen - dit zijn veelal mensen die niet genoeg geld hebben om te vliegen, maar die via deze wallet een extra centje verdienen, aldus Baarsma.
Rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek kraakte het plan van Baarsma meteen af. Volgens haar leidt het plan van Baarsma tot een 'neo-feodaal systeem'. De rijken kunnen via hun grote vermogen jaar in jaar uit extra rechten en privileges kopen, terwijl de armere delen van de bevolking, onder het mom van verduurzaming, hun emissierechten verkopen om een zakcentje te verdienen.
In april 2022 startte de Rabobank al met een experiment waarbij transacties werden gekoppeld aan de geschatte CO2-uitstoot. De bank hoopt hiermee dat mensen hun koopgedrag gaan aanpassen en zich meer bewust worden over hun ecologische voetafdruk.
Baarsma is sinds januari 2023 niet meer directeur bij Rabo Carbon Bank. En haar nieuwe ambitie is duidelijk: lid worden van de Algemene Rekenkamer. Ze staat nu zelfs op de aanbevelingslijst, hoewel wel op plek vier.