Het initiatiefvoorstel is afkomstig van Statenleden uit het hele politieke spectrum: PVV, SP, D66, FVD en twee lokale partijen. Al deze partijen zitten in Overijssel in de oppositie, evenals BBB. Het voorstel is al ruim twee jaar in ontwikkeling, sinds maart 2021.
Het idee van het correctief bindend referendum is dat inwoners het laatste woord krijgen bij kwesties die een grote maatschappelijke, economische of ruimtelijke impact hebben. Wanneer 30 procent van de Overijsselse kiesgerechtigden komt opdagen bij het referendum, is de uitslag geldig. Vorig jaar werd een soortgelijk referendum al ingevoerd in Limburg.
Woensdag is er over dit Overijssselse referendum gestemd. Als BBB voor stemde, zou het voorstel een meerderheid krijgen. Met 17 zetels is BBB namelijk veruit de grootste fractie in de Overijsselse Staten, dat in totaal 47 zetels kent. Maar BBB besloot tegen te stemmen.
Op sociale media uiten de initiatiefnemers van het correctief bindend referendum hun teleurstelling. Zo wijst Stijn Hesselink, inmiddels JA21'er, erop dat BBB bij de stemwijzer van afgelopen Provinciale Statenverkiezingen aangaf wél voor een referendum te zijn. Ook GroenLinks gaf bij de stemwijzer aan voor een referendum te zijn, maar stemde woensdag tegen.
Maar de Overijsselse BBB-fractie wijst Hesselinks tegenwerping van de hand. 'Inwoners zijn niet geholpen met een referendum waarbij de uitslag zomaar genegeerd kan worden. Zo doen we geen recht aan inspraak van de burger. Laten we samen werken aan betere maatregelen vooraf,' aldus Statenlid Aart van den Brink