Maandagochtend verraste premier Mark Rutte vriend en vijand door mede te delen dat hij de politiek zou verlaten. Zodra er een nieuw kabinet zal zijn gevormd, vertrekt hij uit het Torentje en verlaat hij de Haagse politiek.
Maar dat zijn vertrek wellicht vervroegd is aangekondigd, blijkt uit een reconstructie van De Telegraaf. Na de kabinetsval van afgelopen vrijdag zinden GroenLinks/PvdA én PVV op een motie van wantrouwen om Rutte per direct uit het Torentje te sturen. Dit wilden de fracties indienen bij het debat maandag over de kabinetsval.
Tijdens zijn premierschap zijn er al vele moties van wantrouwen tegen Rutte ingediend, maar voor het eerst was er een kans dat zo'n motie een Kamermeerderheid zou behalen. Voor D66 voelde het namelijk dat Rutte eigenhandig zijn kabinet had laten sneuvelen omdat dit voor de VVD electoraal beter zou uitkomen. Maar Rutte was geenszins van plan op te stappen. Zelfs zondagavond, toen GL-leider Jesse Klaver de VVD'er opbelde om hem zijn motie van wantrouwen aan te kondigen, zou Rutte hebben gezegd gewoon te willen doorregeren.
'Dolkstoot'
Maar hier dacht een deel van de D66'ers anders over. Zondag kwam er een steunverklaring onder de D66-leden op gang om de motie van wantrouwen wél te steunen. Hiervoor was nog een bijkomende motivatie dan alleen ongenoegen over de kabinetsval. Kaag zou namelijk de nieuwe premier worden bij een direct vertrek van Rutte, aangezien verwacht werd dat alle VVD-bewindslieden samen met Rutte zouden opstappen. Kaag is de eerste vicepremier van Nederland.
Maandagochtend, twintig minuten voor de aanvang van het debat, belde Kaag Rutte op. Ze vertelde hem dat haar fractie de motie van wantrouwen zou steunen indien het debat slecht verliep.
Het debat begon, en helemaal aan het begin besloot Rutte een mededeling te doen. Hij kondigde namelijk zijn vertrek uit de politiek aan. Op sociale media wordt er gesproken van een 'dokstoot'-actie van D66. Indien dit inderdaad het geval is geweest, lijkt Rutte dit op deze manier te hebben ontweken.
Ontkenning
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte ontkent dat zijn fractie van plan was om de motie van wantrouwen te steunen. Maar De Telegraaf merkt op dat Rutte maandag, tijdens het debat, een aantal keer fel uitviel tegen Paternotte, terwijl hij dit niet deed tegen andere fractievoorzitters van coalitiepartijen.
Indien de reconstructie van De Telegraaf klopt, zou dit kunnen duiden op een mogelijke vertrouwenbreuk tussen Rutte en Kaag. Eerder dit jaar werd bekend dat Rutte achter de schermen al eens boos is uitgevallen tegen Kaag vanwege onenigheid over de verdeling van Europees geld. Kort erop gaf hij publiekelijk zijn fouten toe.