Uit onderzoek van Split blijkt dat politici in de afgelopen dertig jaar meermaals hun partijgenoten op prominenten plekken hebben gezet in de NPO-top. Het zou gaan om 'politieke benoemingen', meldt Vrij Nederland. In 2016 sprak GroenLinks-senator Frits Lintmeijer van een een "echt structureel probleem" tegenover staatssecretaris Sander Dekker (VVD), verwijzend naar deze benoemingen.
Vooral PvdA, D66 en CDA deden zulke benoemingen, in de persoon van André van der Louw (PvdA), Gerrit-Jan Wolffensperger (D66), Harm Bruins Slot (CDA) en Bruno Bruins (VVD). Zij werden allemaal benoemd door hun partijgenoten.
Toezichthouders
Ook blijkt dat Haagse insiders veelvuldig zijn benoemd tot toezichthouder bij de NPO. Het gaat om politici van VVD, D66, GroenLinks en PvdA. De koploper is WNL, stelt onderzoekscollectief Split. VVD-coryfee Bas Eenhoorn is niet alleen vaak te gast bij WNL, maar is tevens de voorzitter van de raad van toezicht bij de omroep. Vorig jaar werd VVD-prominent Loek Hermans (vader van Sophie Hermans) tevens benoemd tot lid bij deze raad.
Het pleidooi van Frits Lintmeijer in 2016 bleek aan dovemansoren te zijn gericht. De nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht werd Tjibbe Joustra, een actief VVD-lid, voorheen bij D66. Volgens Spit blijkt Joustra het daarnaast wel erg goed te kunnen vinden met Frederieke Leefland. Zij is sinds 2021 de voorzitter is van NPO.
Shula Rijxman
In het recente verleden was er veel te doen om Shula Rijxman. Zij stopte in 2021 als NPO-voorzitter, en ging een jaar later aan de slag als D66-wethouder in Amsterdam. Volgens sommigen werd hiermee een mogelijke verstrengeling tussen media en politiek gesuggereerd.
Al jaren werd Rijxman afgeschilderd als een 'kopstuk van D66'. Maar dit was niet voor niets: ze zou volgens de redacties van NOS en NTR een persoonlijke adviseur van partijleider Sigrid Kaag zijn geweest. Vorig jaar besloot PVV-Kamerlid Martin Bosma hierover vragen in te dienen bij de staatssecreatris van Media, Gunay Uslu (D66).
Forum voor Democratie heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek van Spit. 'FVD waarschuwt al langer voor deze baantjescaroussel. Wat eerst werd weggelachen, wordt nu bevestigd als keiharde realiteit. Een grondige sanering van de NPO is nodig. FVD wil een eerlijke publieke omroep, voor iedereen in Nederland', aldus de partij.