De prijzen zijn nog altijd niet zo hoog als tijdens de winter van vorig jaar. Toen was het rond de 3000 euro. Het prijsplafond dat de regering heeft ingevoerd in januari hielp deels de prijzenpiek te doen dalen. Het prijsplafond is echter vaak hoger voor gezinnen als ze meer dan het minimum aan energie gebruiken.
De variabele leveringstarieven dalen weer sinds februari maar blijven hoger dan voor de crisis. De tarieven van de variabele energiebelasting namen eind vorig jaar toe. Dit zorgde voor 193 euro extra op jaarbasis, voor gas en elektriciteit samen. De transportkosten zijn ook toegenomen. Verder hebben minder huishoudens momenteel nog een vast contract met lage tarieven voor gas en elektra. Vaste leveringskosten zijn meer stabiel gebleven.
De totale energierekening varieert sterk per huishouden. Verschillende factoren waaronder woningtype, isolatiegraad, leefpatroon, en stookgedrag spelen een rol in de energierekening. Daarnaast beïnvloeden ze de voordelen die huishoudens hebben van het prijsplafond. Huishoudens met meerdere personen en een hoger verbruik kregen tijdens de crisis in sommige gevallen juist meer korting dan huishoudens met een substantieel lager gebruik. Vooral als ze gebruikt maakten van oudere woningen.