Sinds vorig jaar neemt het aantal woningbranden flink toe, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NPV). In de eerste helft van 2023 moest de brandweer 3884 uitrukken, tegenover 3576 keer in de eerste zes maanden van 2022. Dit is een relatief hogere stijging dan het aantal woningen dat in die tijd erbij is gekomen.
De vraag is dus, waar de stijging vandaan komt. NPV wil dit in de komende maanden onderzoeken. Hoogleraar brandveiligheid Ruud van Herpen komt alvast met en uitleg. De stijging van het aantal woningbranden is volgens hem een "trend die zich al langer voorzet". Als oorzaak wijst hij naar de energietransitie.
"We hebben meer elektrische apparaten in huis, zoals warmtepompen en omvormers, maar er zijn ook meer elektrische fietsen en elektrische auto's", vertelt hij bij NOS. Hierdoor is er een verhoogde kans op brandgevaar, aldus Van Herpen.
Ook de hogere energierekeningen spelen een rol. Mensen die op gas stoken, gaan op zoek naar alternatieven om zo hun maandelijkse kosten te drukken. "Ze gaan dan bijvoorbeeld een houtkachel stoken of elektrisch verwarmen", vertelt de hoogleraar. Tot slot wijst hij vergrijzing aan als mogelijke oorzaak.
Bluswater geblokkeerd
Vorige maand was er een grote woningbrand in Arnhem. Acht woningen brandden volledig af. De brandweer kon de brand niet goed blussen, omdat het bluswater werd geblokkeerd door de zonnepanelen die op het dak lagen.
Woningen met zonnepanelen op het dak inderdaad moeilijker te blussen, bevestigde de brandweer destijds aan NieuwRechts. "Als ze op deze manier toegepast zijn - dus over een heel dak, een hele rij huizen -, dan zien we inderdaad een reëel gevaar", aldus een woordvoerder. Volgens de brandweer is zulke bouw momenteel mogelijk doordat er te veel speelruimte in de huidige wet- en regelgeving is.