Japan hanteert momenteel al een heel streng asielsysteem. Vorig jaar werd slechts 5,3 procent van alle asielaanvragen goedgekeurd: 202 van de 3.772 verzoeken. In vergelijking: in Nederland was dit twee jaar geleden 73 procent, bijna het hoogst in heel Europa.
Desondanks wil Japan het migratiebeleid nog verder aanscherpen. Daarom heeft de regering in juni een nieuw wetsvoorstel aangenomen voor een nieuwe bevoegdheid. Voortaan kunnen ook de asielzoekers worden uitgezet als zij vaker dan twee keer een verzoek hebben ingediend om een vluchtelingenstatus te verkrijgen.
Al jarenlang komen er amper asielzoekers binnen in Japan. Zo werden er in 2013 slechts zes asielaanvragen goedgekeurd. Tegelijkertijd versoepelde de regering onlangs de visumvoorwaarden voor geschoolde arbeiders om te komen werken in Japan, meldt EuroNews.
Maar er is ook een schaduwzijde. Vanwege het strenge immigratiebeleid krijgt Japan al jarenlang kritiek van internationale mensenrechtenorganisaties. Volgens Humans Right Watch 'worden sommige asielzoekers voor langere tijd vastgehouden in detentiecentra zonder gerechtelijk toezicht, soms zonder adequate toegang tot medische diensten. Zelfs als ze tijdelijk worden vrijgelaten, krijgen ze geen werkvergunning of toegang tot sociale basisvoorzieningen en mogen ze niet reizen buiten het gebied waar ze wonen.'