Siemens heeft een dochteronderneming, Siemens Gamesa, die zich richt op groene energie als windmolens. Maar al in juni werd duidelijk dat deze dochteronderneming dit jaar rode cijfers zou draaien. Dit kwam door technische mankementen met de windmolens. Volgens CNBC gaat het om problemen die in de hele windmolenindustrie spelen, en dus niet alleen bij Siemens Gamesa.
CEO Christian Bruch erkent dat zijn bedrijf te hard van de stapel is gelopen met het inzetten op windmolens. "Het is geen kostenprobleem, maar echt een kwaliteitsprobleem. Wij zijn te snel met nieuwe producten op de markt gekomen", vertelde hij bij het CNBC-programma Squawk Box Europe.
Nu zijn de gevolgen groot. Moederbedrijf Siemens zal dit jaar een verlies draaien van zo'n 4,5 miljard euro. Dit bedrag ligt drie keer zo hoog als wat het kantoor Jefferies voorspelde. Daarnaast zijn de aandelen van Siemens in juni met 37 procent in waarde gedaald. Gevreesd wordt dat dit grote verlies nog jarenlang effect kan hebben op Siemens, meldt CNBC.
EU-prominent Nicholas Green erkent dat Siemens' windmolenambities hebben geleid tot problemen. "We moeten erkennen dat het plaatsen van gloednieuwe machines - zowel windparken op land als op zee - en het tempo van verandering in die machines ons op enigszins onbekend terrein heeft gebracht", vertelt hij bij CNBC. Inmiddels heeft Bruch aangekondigd dat Siemens vaart zal minderen met het investeren in nieuwe windmolens.
Verlies door windmolens
Het is niet de eerste keer dat een energiebedrijf lijdt onder zijn eigen windmolenbeleid. In België moesten windmolens een weekend lang minder hard draaien omdat er te veel wind stond. Er werd namelijk zoveel stroom geproduceerd dat de stroomprijzen negatief werden.
Vorig jaar ontving een Zweeds windmolenbedrijf een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond. Het bedrijf, Kumbro, had namelijk een groot verlies geleden. Maar omdat Kumbro in handen is van twee Zweedse gemeenten, werd het windmolenbedrijf de hand boven het hoofd gehouden. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd aan Kumbro worden overgemaakt om het bedrijf te redden.
Milieuproblemen
Daarnaast spelen er andere problemen. Zo waarschuwde het RIVM vorige maand dat windmolens mogelijk slecht zijn voor de natuur. Uit RIVM-onderzoek blijkt namelijk dat windmolens mogelijk gecoat zijn met stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu. Dieren, grondbodem en water kunnen hierdoor wellicht schade ondervinden.
Ondertussen wil Klimaatminister Rob Jetten (D66) tienduizenden windmolens laten bouwen in de Noordzee. Wetenschappers vrezen echter dat dit windpark de voedselketen in de Noordzee zal verstoren.