Vrijdagavond vond er een grote aardbeving plaats in Marokko. Vooral afgelegen gebieden werden ernstig getroffen, waar hulpdiensten vaak moeilijk kunnen kopen. Het dodenaantal is inmiddels opgelopen tot ruim tweeduizend. Verwacht wordt dat dit aantal nog verder zal oplopen. Marokko heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd.
Zaterdag kwam Nederland meteen in actie met noodhulp. Het demissionaire kabinet maakt vijf miljoen euro aan noodhulp vrij voor Marokko; ook wordt er een reddingsteam gestuurd met specialisten.
Daarbovenop maakten de gemeentes Amsterdam en Rotterdam bekend te zullen bijdragen, meldt AT5. Ze gaan één euro doneren voor elke inwoner die ze hebben. Bij Rotterdam komt dit neer op 665.000 euro. De hoofdstad betaalt zelfs bijna een miljoen: 919.000 euro. Bij beide stadhuizen hing de Marokkaanse vlag halfstok.
"Deze afschuwelijke ramp slaat een gat in het leven van zovelen. Onze gedachten zijn bij de getroffenen, hun naasten en al die mensen die nog in angst en onzekerheid verkeren over de veiligheid van hun dierbaren, in Marokko en in Nederland", aldus burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb.
10 miljard euro schulden
Amsterdam doet de mega-donatie in tijden van grote financieel noodweer. De gemeente heeft namelijk een schuldenberg van 10 miljard euro. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de schuld van Amsterdam zo groot heeft kunnen worden. Ook is onbekend hoe lang de gemeente al kampt met financiële problemen. Sinds vorig jaar bestaat het Amsterdamse bestuur uit GroenLinks, D66 en PvdA. In de periode daarvoor (2018-2022) was er een coalitie met de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP.
De mega-schuld kan grote financiële gevolgen hebben. De overheidsbanken BNG Bank en NWB zijn namelijk de grootste financiers van de hoofdstad: respectievelijk voor 60 procent en 25 procent. Maar beide banken geven aan dat ze niet langer geld willen lenen aan Amsterdam als de schuld zo hoog oploopt.
Als BNG Bank en NWB zich terugtrekken, is het gevolg dat Amsterdam geld zal moeten lenen op de kapitaalmarkt, bij commerciële banken. Deze banken zullen hun geld alleen uitleen tegen een veel hogere rente, wat betekent dat de schulden van Amsterdam alleen maar verder zullen oplopen.
Daarom trok eind juli een aantal raadsleden aan de bel, onder leiding van VVD'er Kune Burgers. Zij wilden dat de gemeente 'in principe' niet overgaat op leningen op de kapitaalmarkt. Dit bleek uit een ingediende motie. Vooralsnog is onduidelijk wat er met deze motie is gedaan.