62% Nederlanders wil dat niet-Europese immigratie fors wordt ingeperkt

Uit een nieuwe peiling van Ipsos blijkt dat er onder kiezers een groot draagvlak is voor een strenger migratiebeleid. Een duidelijke meerderheid van de Nederlanders (62 procent) wil namelijk een zo groots mogelijke inperking van niet-Europese immigranten.
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november peilt onderzoeksbureau Ipsos de belangrijke thema's in Nederland. Inflatie, gezondheidszorg, immigratie, de woningmarkt en klimaat blijken de grootste zorgen van mensen. In totaal zijn er 1.031 volwassenen ondervraagd.
Vooral op het gebied van migratie blijkt er een grote aanhang voor een strenger politiek ingrijpen. In totaal wil 62 procent van de ondervraagden dat de immigratie van buiten Europa zoveel mogelijk wordt ingeperkt. Onder de 70+'ers is dit zelfs 75 procent. In de categorie 55 tot 69 jaar is het iets lager: 71 procent.
Vooral onder jongeren is er minder draagvlak voor een streng migratiebeleid. Daar blijft de teller hangen op 47 procent. In het Ipsos-onderzoek komt naar voren dat jongeren ook minder kritisch zijn op de macht van de Europese Unie, en dat ze zich grote zorgen maken om de woningnood.
VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans ziet de peiling als een duidelijk signaal aan de politiek. 'Een ruime meerderheid begrijpt heel goed dat een lagere instroom nodig is om uit de migratiecrisis te komen', schrijft hij op X.
De wens voor een strenger migratiebeleid in Nederland sluit aan op opiniepeilingen in het buitenland. Uit een recent onderzoek in Frankrijk blijkt dat driekwart van de ondervraagden immigranten ziet als een veiligheidsrisico. Ook vindt een ruime meerderheid dat immigranten een bedreiging vormen voor Franse leefwijze, cultuur en het sociale weefsel.