Met de spreidingswet wet zal de landelijke politiek voortaan gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen, al dan niet permanent. De wet werd in mei gepresenteerd door het kabinet en is sindsdien in afwachting van een behandeling in de huidige Tweede Kamer.
Maar de kabinetsval van deze zomer dreigde daar zomaar een stokje voor te kunnen steken. De Kamer kreeg namelijk de optie om de wet controversieel te verklaren. Dit zou betekenen dat de spreidingswet pas na de landelijke verkiezingen in november zou worden behandeld, met een nieuwe partijverdeling in de Tweede Kamer. Dit gebeurde echter niet, ondanks een laatste poging van de PVV.
Daarom wordt de spreidingswet dinsdag alsnog behandeld in de Tweede Kamer. De verantwoordelijke PVV'er op dit dossier, Gidi Markuszower, is fel gekant tegen de spreidingswet. Hij wil koste wat het kost voorkomen dat het wetsvoorstel een Kamermeerderheid krijgt. Daarom heeft hij zes uur spreektijd aangevraagd in het debat. 'Want Nederlandse gemeenten mogen nooit gedwongen worden gelukzoekers op te vangen', geeft hij als toelichting op X (voorheen Twitter).
'Opeens' paniek
Markuszowers verzoek is niet goedgekeurd; zijn spreektijd is nu vastgesteld op twaalf minuten. Ondertussen denken critici dat het kabinet er juist alles aan zal doen om de asieldwangwet erdoorheen te krijgen. Deze vrijdag vroeg staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) op het laatste moment nog om honderden extra asielopvangplekken bij gemeenten.
Tom de Nooijer, presentator bij Ongehoord Nieuws, noemt deze timing 'doorzichtig'. 'Nét voor de behandeling van de spreidingswet "opeens" paniek vanwege honderden asielopvangplekken tekort. Natuurlijk als argument om deze dwangwet vervolgens als "noodgreep" nog snel aan te kunnen nemen voor de verkiezingen. Cynisch', schrijft hij op X.