Duitse bruinkoolcentrales heropend om winter door te komen
Ondanks de grote klimaatambities heropent Duitsland meerdere bruinkoolcentrales om de winter door te kunnen komen. Anders zouden mensen mogelijk zonder stroom komen te zitten. Dit heeft het ministerie van Economie aangekondigd, meldt HLN. Vorig jaar was hetzelfde al gebeurd. Nu recent ook kerncentrales zijn gesloten zal de energiedruk mogelijk nog hoger zijn. Het feit dat bruinkoolcentrales opnieuw gebruikt worden zorgt weer voor een hogere CO2-uitstoot.
De energietransitie in Duitsland blijkt nogal ingewikkeld te zijn. In 2022 kwam nog altijd een derde van de elektriciteit van steenkool. Ongeveer 40 procent hiervan komt weer specifiek van bruinkool. De regering streeft er nog steeds naar om in 2030 volledig af te zijn van koolenergie en zo de CO2-uitstoot te verminderen.
De Duitse regering heeft al plannen voor het rantsoeneren van energie. Het klimaatbeleid wordt hevig bekritiseerd, onder andere omdat het 600 miljard euro zou kunnen kosten. Ook de Duitse economie dreigt onder de transitie te lijden.
Toch zet de regering door met ingrijpende maatregelen. Op aandringen van Klimaatminsiter Robert Habeck (Groenen) zal het per 2024 veboden zijn om nog nieuwe olie- en gasverwarmingen te installeren in huizen als ze niet voor ten minste 65 procent op hernieuwbare energie werken.