Egypte dreigt 1 miljoen Palestijnen naar Europa te sturen
Volgens Financial Times is Egypte niet bereid om Palestijnse vluchtelingen op te vangen, mocht het zover komen. Sterker nog: in de hogere kringen gaan er geluiden op om de Palestijnen dan in één keer naar Europa door te sturen. "Jullie geven zoveel om mensenrechten, dus dan mogen jullie hen ook opvangen", zou een Egyptische beambte hebben gezegd. Ook Jordanië wil geen Palestijnen opvangen.
Met het toenemende oorlogsgeweld in de Gazastrook neemt ook de angst steeds meer toe voor een vluchtelingencrisis. Inmiddels zijn al honderdduizenden Palestijnen op de vlucht geslagen naar het zuiden van de Gazastrook. Ondertussen neemt op Egypte de druk toe om hun Rafah-grens met Gaza te openen. Maar het land zou daaraan niet moeten denken, meldt Financial Times.
Egypte is, los van Israël, het enige land dat een grens heeft met de Gazastrook. De Verenigde Staten en andere westerse landen willen al dat Palestijnen met een internationaal paspoort via Egypte de Gazastrook kunnen verlaten. Maar Egypte vreest dat, hoe langer de oorlog tussen Israël en Hamas voortduurt, ook de druk op hen zal toenemen om een vluchtelingenstroom vanuit de Gazastrook op te vangen in de Sinaï-woestijn, meldt FT. Volgens een Europese beambte zijn de Egyptenaren "heel, heel woest" om deze druk.
Daarom heeft het Noord-Afrikaanse land een duidelijke boodschap voor de internationale wereld. Egypte wil best hulp sturen naar de Gazastrook, maar geen grote vluchtelingenstroom opnemen. De minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukhry, zou hebben gezegd dat "gedwongen verplaatsing" geen oplossing is voor het conflict, aldus FT. Een Egyptische dreigt zelfs: "Willen jullie dat wij één miljoen mensen opvangen? Dan stuur ik hen allemaal naar Europa door. Jullie geven zoveel om mensenrechten, dus dan mogen jullie hen ook opvangen."
Grote vluchtelingenstroom
Momenteel vangt Europa al veel asielzoekers op. Alleen al dit jaar heeft de Europese Unie ruim 800.000 asielzoekers geregistreerd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren, vooral vanwege een asielexplosie uit Mali en Soedan. De kans is aanwezig dat de EU aan het einde van 2023 één miljoen asielzoekers zal hebben geregistreerd in één jaar tijd. Het echte aantal migranten ligt echter nog hoger vanwege de illegale migratie.
Mocht er oorlog uitbreken in de Westelijke Jordaanoever, dan dreigt er eveneens een vluchtelingenstroom. Ook Jordanië, een buurland van Israël, wil namelijk geen Palestijnse vluchtelingen opnemen. Dit zei koning Abdoellah II dinsdag bij een persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.