Slechts 22 woningen verhuurd zonder voorrang in Amsterdam
Vorig jaar zijn slechts 22 van de 12.385 sociale huurwoningen verhuurd zonder voorrang in Amsterdam. Dit is één woning minder dan het jaar ervoor, meldt AT5.
In totaal werden er vorig jaar 12.385 woningen verhuurd in Amsterdam, exclusief tijdelijke- en studentenverhuur. In 99,83 procent van de gevallen gebeurde dit middels een voorrangsregeling.
Dit gebeurde op twee manieren. Volgens Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) bemiddelde WoningNet in 41 procent van de gevallen tussen de verhuurders en kandidaten uit instellingen voor maatschappelijke opgang, statushouders en beroepsgroepen.
In de overige 59 procent van de gevallen verliep de verhuur via advertenties, meldt AT5. Op bijna alle geadverteerde woningen waren labels van toepassingen. Hierdoor had een huurder een urgentieverklaring nodig om in aanmerking te komen voor de woning. Ook is een deel van de woningen toegewezen voor rolstoelgangers.
In totaal is slechts 0,17 procent van de sociale huurwoningen zonder urgentieverklaring. Dit is slechts één woning dan het jaar 2021, toen er nog 23 woningen zonder urgentieverklaring werden verhuurd.
Wachttijd in Nijmegen: 21,4 jaar
Amsterdam is niet de enige stad waar het erg lastig is om zonder voorrangsregeling aan een sociale huurwoning te komen. Wie in Nijmegen in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning, moet ook bijzonder lang wachten. Gemiddeld duurt het maar liefst 21,4 jaar, tenzij er een voorrangsregeling van toepassing is.
Vooral starters hebben het zwaar, meldt Rijk van Nijmegen. Slechts 11 procent van alle woningen gaat naar mensen die korter dan vijftien jaar staat ingeschreven op de wachtlijst. De enige kans. om dan snel een woning te krijgen, is via loting. Maar ook hier liggen er beren op de weg: op één beschikbare woning kunnen zomaar meer dan 1000 woningzoekenden afkomen.