Van Haga vreest voor gevolgen Nibud-advies woningmarkt: "Nog méér overheid!"
Als het aan het Nibud ligt gaat er in 2024 voor Nederlanders die een hypotheek willen afsluiten een hoop veranderen. Een van de drastische veranderingen die het instituut voordraagt aan het kabinet rondom het hypotheekstelsel wordt veroorzaakt door bepaalde klimaatambities. Wie een huis wil kopen met een positief energielabel krijgt een hogere hypotheek dan iemand die voor een woning met een slecht energielabel kiest. BVNL-voorman Wybren van Haga staat wantrouwig tegenover de Nibud-adviezen: "De overheid moet juist een terugtrekkende beweging maken!"
Vanaf 2024 is het dus zo dat iemands hypotheek gekoppeld wordt aan het energielabel van de woning die zij op het oog hebben. Als standaard worden huizen met het label E, F of G genomen, wie een huis met een beter energielabel op het oog heeft krijgt voortaan een hogere hypotheek.
Het Nibud komt met de volgende rekensom door de nieuwe wetgeving:
Volgens Van Haga gaat het hier om nog meer "overheidsbetutteling": " Laat banken gewoon doen wat ze moeten doen en geld uitlenen. Moraliserende regels en politieke sturing moeten stoppen. Als bijvoorbeeld het rendement op isolatie of zonnepanelen hoog genoeg is, dan gebeurt de verduurzaming vanzelf. De overheid verstoort hiermee opnieuw de markt."
De BVNL-voorman benadrukt dat er juist een gezonde balans moet zijn tussen vraag en aanbod. "Maar helaas heeft het beleid van de overheid de markt de afgelopen 15 jaar volledig verstoord, met een enorme crisis op de woningmarkt tot gevolg. De vraag is geëxplodeerd door migratierecords en door alle beperkende overheidsmaatregelen, zoals de bureaucratische stikstof-bouwstop, de CO2-paniek, duurzaamheidseisen, de exorbitante uitbreiding van de bouwvoorschriften in de afgelopen 25 jaar, verplichte warmtepompen, gasloos bouwen en de 40/40/20-verplichting, werden er in de afgelopen jaren te weinig woningen gebouwd waardoor het aanbod achterbleef op de vraag. Dat zo’n Nibud dan nu durft te komen met zo’n onderzoek dat pleit voor nog meer overheid slaat kant noch wal. Zeker nu we weten wat overheidsbemoeienis heeft veroorzaakt."