Tweede Kamer wil openheid over hoge salarissen NPO-presentatoren
De salarissen van toppresentators én programma's van de NPO moeten openbaar worden. Dit vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Het kabinet wordt gevraagd om meer transparantie bij de publieke omroep. Maar de kans is klein dat dit direct gaat gebeuren.
De motie werd ingediend door de Kamerleden Claire Martens-America (VVD) en Mona Keijzer (BBB). Zij willen dat de NPO eindelijk duidelijkheid geeft inzake de hoge salarissen van hun belangrijkste presentatoren. Dit initaief wordt gesteund door alle rechtse partijen: PVV, NSC, VVD, FVD, JA21, evenals DENK en SGP.
Al jarenlang doen er verhalen de ronde van omroepen die constructies verzinnen, waardoor ze hun topmensen meer geld kunnen geven dan wettelijk is toegestaan. Zo zouden de presentatoren soms niet op de loonlijst staan, maar worden ze ingehuurd via een eigen bedrijf. Op die manier kan de salarisschaal flink worden opgerekt.
"De regels voor topsalarissen van presentatoren worden omzeild door hen via bv's in te huren", vertelt Martens-America bij RTL Nieuws. "De NPO wil uit zichzelf niet transparant zijn, dus moeten we ze een handje helpen."
Niet direct uitgevoerd
Het kabinet wordt daarom opgeroepen om een transparantieregister op te stellen. Hierin moeten omroepen de kosten vermelden van elk tv- en radioprogramma dat met belastinggeld wordt betaald. Ook moeten de kosten van externe producenten openbaar worden. Hiermee komt er wellicht ook inzage in de hoge salarissen van het Hilversumse coryfee.
Maar journalist Ton F. van Dijk vraagt zich af of dit echt gaat lukken. 'Zolang je de belastingaangifte van presentatoren niet kunt inzien gaat dit helemaal niets oplossen', reageert hij via sociale media. 'Denk je echt dat je salarisconstructies gaat aantreffen in de boeken van omroepen of producenten? Daarom is het juist een constructie.'
Bovendien is de kans klein dat de motie direct gaat worden uitgevoerd, meldt RTL Nieuws. De verantwoordelijke D66-staatssecretaris zou meer heil zien in een gesprek met de NPO. Wel is de kans aanwezig dat de motie op lange termijn wordt uitgevoerd. Het feit dat de huidige formatiepartijen - PVV, VVD, NSC en BBB- allemaal voor de motie hebben gestemd, kan namelijk een teken zijn dat de motie in het regeerakkoord zal komen te staan.