Duitse regering lijkt direct betrokken bij lastercampagne AfD
De rechtse anti-migratiepartij AfD ligt onder vuur in Duitsland. De regering sluit een partijverbod niet meer uit, omdat AfD in een geheime bijeenkomst over 'massadeportaties' van migranten zou hebben gesproken. Maar nu blijkt er steeds minder te kloppen van dit verhaal. Zo erkent een betrokken hoofdredacteur dat het woord 'deportaties' überhaupt niet is genoemd tijdens de bespreking. Sterker nog: bondskanselier Olaf Scholz lijkt directe betrokkenheid te hebben bij de kwestie.
Vorige maand raakte AfD in opspraak door een onthulling van onderzoeksplatform Correctiv. De reden was als volgt: in november bleek een aantal partijprominenten van AfD te zijn samengekomen met ondernemers, rechtse opiniemakers en twee CDU-leden in Potsdam om de uitzetting van miljoenen Duitsers met een migratieachtergrond te bespreken.
Het ging niet alleen om asielzoekers en statushouders, maar ook om niet-geïntegreerde migranten met een Duits paspoort. De aanwezigen wilden dit plan voor 'massadeportaties' gaan doorvoeren zodra ze in de regering zouden zitten, zo meldden Duitse media.
Het besloten overleg leidt tot grote verontwaardiging in Duitsland. Zo was er vorige week een massale protestdemonstraties in het land met soms wel 100.000 mensen vanwege de AfD-bijeenkomst. Bij deze protesten werd ook opgeroepen om AfD-politici te doden, zoals blijkt uit de spandoeken.
Bondskanselier Olaf Scholz had geen goed woord over voor AfD. In een verklaring beweerde hij dat 'rechts-extremisten onze democratie aanvallen'. Vicekanselier en Klimaatminister Robert Habeck (Groenen) ging nog een stap verder en sluit een verbod op AfD niet uit. Volgens hem bestaat de partij uit 'autocraten' die 'zich systematisch voorbereiden' om Duitsland te veranderen in een 'staat als Rusland'. Tot slot vergelijkt de regering AfD met Poetin en nazisme.
Duitse bondskanselier direct betrokken
Maar al snel bleek er toch een staartje aan het verhaal te zitten. De hoofdredacteur van Correctiv, Anette Dowideit, die het verhaal naar buiten bracht, erkende na twee weken namelijk dat het woord 'deportatie' nooit is gevallen bij de geheime bijeenkomst in Potsdam. De deelnemers zouden alleen hebben gezegd dat ze Duitse migranten het land uit wilden zetten, aldus Dowideit. Ook was de bijeenkomst niet besloten, maar werd zij vooraf openlijk aangekondigd.
Bovendien blijkt nu ook de Duitse regering directe banden te hebben met Correctiv. Acht dagen voor de beruchte bespreking in Potsdam had bondskanselier Scholz namelijk tweemaal een besloten ontmoeting met Correctiv-directeur Jeannette Gusko. Guusko blijkt goede banden te hebben met Scholz' partij SPD. Dit blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen, die zijn ingediend door Bondsdaglid Matthias Moosdorf (AfD).
'Steeds dieper moeras zichtbaar'
In de afgelopen twee jaar heeft Correctiv zo'n 2,5 miljoen euro aan Duits belastinggeld ontvangen. Maar ook blijkt het nieuwsplatform dus nauwe banden te hebben met de Duitse regeringspartij SPD. Alleen al in de afgelopen vier jaar hebben regeringsvertegenwoordigers en ‘Correctiv’-activisten elkaar minstens elf keer ontmoet. Dit was onder het mom van 'ideeënuitwisseling', meldt Berliner Zeitung.
AfD reageert online woest op de onthullingen: 'In het ongelooflijke media- en regeringsschandaal rond de Correctiv-machinaties wordt een steeds dieper wordend moeras zichtbaar. We vatten samen: geen geheime bijeenkomst. Geen deportatieplannen. Geen AfD-eis voor de deportatie van Duitse burgers. Geen AfD-evenement, maar een bijeenkomst van CDU-leden, ondernemers, AfD-leden en niet-partijleden. En tegelijkertijd een spionagenetwerk dat privé-evenementen in Stasi-stijl in de gaten houdt en vervolgens campagnes voert om de enige echte oppositiepartij te ontmantelen. Het is tijd dat we meer democratie durven te hebben – en minder spionage en laster. Het is tijd voor de AfD!'
AfD is een enorm populaire oppositiepartij in Duitsland. Momenteel staat de partij op een kwart van alle stemmen in de peilingen. Deze week verdubbelde partij nog zijn aandeel bij de herverkiezingen in Berlijn. Pas in 2025 zijn er weer landelijke verkiezingen in Duitsland.