BBB'er Mona Keijzer voelt Halsema aan de tand over islam: 'Hoe werkt zoiets nou?'
BBB-Kamerlid Mona Keijzer begrijpt weinig van de recente uitspraken van burgemeester Femke Halsema. Enerzijds staat Halsema de hoofddoek toe bij boa's, maar tegelijkertijd hekelt ze een 'nieuw soort preutsheid' in de samenleving. 'Hoe werkt zoiets nou?' vraagt Keijzer zich af.
Ook de gemeente Amsterdam wil dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) religieuze uitingen mogen dragen, zoals een hoofddoek. Dit maakte de gemeente vorige week bekend. Hiermee is Amsterdam de vijfde stad die tegen de landelijke richtlijn van demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) ingaat.
Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat "alle ambtenaren professioneel en onpartijdig zijn in hun handelen, ongeacht hun religieuze achtergrond", staat er te lezen in een raadsbrief. Ook wordt er benadrukt dat gemeentelijke baliemedewerkers al jarenlang een hoofddoek moeten dragen.
In het verleden was Halsema een stuk kritischer op de islam. Zo beweerde zij in 2009 dat de islam 'natuurlijk een probleem' is. "Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos", voegde ze eraan toe bij De Pers.
'Conservatieve wind'
Dinsdag gaf Halsema een interview met De Volkskrant. Hierin zei ze zich zorgen te maken om een 'nieuw soort preutsheid' en een 'conservatieve wind' in Nederland. Ze vindt dat mensen als Thierry Baudet en Andrew Tate weinig tolerante opvattingen hebben. "Vooral meiden en lhbti’ers kunnen enorm beschadigd raken door de conservatieve en extremistische cultuur op sociale media", aldus Halsema.
Halsema's acties lokken een reactie uit bij BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Zij verbaast zich erover dat Halsema enerzijds de hoofddoek toestaat bij Amsterdamse boa's, en een week later klaagt over een 'nieuw soort preutsheid'.
Via X reageert Keijzer: 'Hoe werkt zoiets nou? Aan de ene kant maak je je zorgen over een "nieuw soort preutsheid" en andere kant werk je mee aan de agenda van islamitische organisaties die een vrouw pas zedig en goed vinden wanneer ze haar hoofd en haar bedekt en die dat voorschrift proberen in te voeren bij vertegenwoordigers van het "geweldsmonopolie" van de overheid.'