NPO-baas begrijpt kritiek niet: 'We zijn onafhankelijk en betrouwbaar'
NPO-baas Frederieke Leeflang vindt dat het belang van de NPO alleen maar toeneemt. Volgens haar levert de publieke omroep een belangrijke bijdrage aan de democratie door "neutrale journalistiek" te brengen. Daarom vindt Leeflang dat de publieke omroep niet moet worden gesaneerd, vertelt ze bij Buitenhof.
Sinds de PVV 37 zetels won bij de Tweede Kamerverkiezingen klinkt steeds vaker de oproep om te snijden in de NPO. Maar NPO-baas Frederieke Leeflang hoort deze oproepen met lede ogen toe. Volgens haar levert de publieke omroep een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse democratie. Daarom wil ze graag dat de NPO behouden blijft, vertelt ze bij Buitenhof.
"Als je kijkt naar de rol van de publieke omroep in de samenleving, de rol van publieke media in democratieën, dan heeft allerlei onderzoek uitgewezen dat die rol heel belangrijk is. Juist om te zorgen dat burgers deelnemen aan de democratie, dat er daadwerkelijk ook de burgers die deelnemen aan de democratie,
dat die ook meer geloof krijgen in de instituten in de democratie. Wij noemen het ook altijd de vierde hoeksteen van de democratie.
Commerciële kranten, zoals NRC en Volkskrant, komen steeds meer in handen van Belgische media. "Je ziet dat daardoor het belang van de publieke omroep alleen maar toeneemt", vindt Leeflang. "Als je kijkt naar pluriformiteit van media, hoe wij dat brengen met onafhankelijke en betrouwbare journalistiek van de NOS, is dat echt neutrale journalistiek. En dan kijk naar alle omroepen in dat externe bestel, die externe pluriformiteit, die dat doen vanuit hun eigen duiding."
'Uitspraken over het afschaffen van de publieke omroep helpen de democratie niet', aldus NPO bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang in #buitenhof. Luister dit gesprek over problemen en toekomst van de NPO @NPOluister
— Buitenhof (@Buitenhoftv) March 31, 2024
➡ https://t.co/uLM3QMwY66
➡ https://t.co/4FQUql71Vl pic.twitter.com/izY0cGFbQX
De positie van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang lijkt behoorlijk te wankelen. Volgens AD zou ze haar personeel een zwijgplicht hebben opgelegd, om haar eigen imago te redden. Wie toch sprak, moest 50.000 euro boete betalen. Een andere tegenvaller voor Leeflang is dat Ongehoord Nederland in het omroepbestel mag blijven. Daarom lijkt de vraag relevant te worden hoe lang haar positie nog houdbaar is. Een overstap naar een baantje bij de VVD lijkt niet helemaal onrealistisch.