Ziet Cornald Maas Israëlische lijntjes bij Songfestival? 'Tijd om de bezem erdoorheen te halen'
Tv-commentator Cornald Maas lijkt grote twijfels te hebben bij de politieke onpartijdigheid van het Songfestival-bestuur. Op sociale media deelt hij een bericht waarin wordt afgevraagd of alle Songfestival-bestuursleden toevallig Israëlisch gezind zijn. Dit komt Maas op online kritiek te staan.
Al maandenlang heeft Maas kritiek op de EBU, de organisator van het Songfestival, vanwege Israëls deelname aan het muziekfestijn. Nu Joost Klein is gediskwalificeerd, lijkt de televisiecommentator steeds meer uiting te geven aan zijn onvrede.
Maas is sinds 2013 lid van de Nederlandse selectiecommissie voor het Songfestival en is de landelijke tv-commentator van het muziekfestijn. Hij schijnt het onterecht te vinden dat Nederland dit jaar niet meer mocht meedoen, maar Israël wel. Daarom deelt hij op X een bericht, waarin wordt afgevraagd of alle elf EBU-bestuursleden hun positie te danken hebben aan hun vermeende pro-Israëlische gezindheid.
Het gaat om het volgende bericht van strafrechtadvocaat Peter C. Schouten: 'De EBU is geen instituut dat zijn wortels heeft in goede wetgeving. Het is een stel televisiemensen samengebracht in een College van Bestuur met een uitvoerend toezichthouder, Martin Österdahl. Deze mensen (11 leden) regeren als autocraten. Wie zijn zij? Wat is hun achtergrond? Hun politieke overtuigingen? Zijn ze bevooroordeeld en allemaal pro-Israël? Is er enige goede controle op hun daden? Kunnen zij allemaal verantwoordelijk worden gehouden voor de puinhoop die zij hebben veroorzaakt nadat zij Israël hadden toegestaan deel te nemen en Joost Klein en de politieke opschudding die zij hadden veroorzaakt, te diskwalificeren?'
The @EBU_HQ is not an institute with its roots in proper law making. It is a bunch of television people brought together in an Executive Board with an Executive Supervisor @MartinOsterdahl . These people (11 members) govern like autocrats. Who are they? What is their background?…
— Peter C. Schouten (@SchoutenLegal) May 11, 2024
Dit komt Maas op flinke kritiek te staan van NIW-redacteur Esther Voet. Zij verwijt hem een onprofessionele houding. 'Behalve "het is een schande!" heb je, zo dicht bij het vuur, geen enkel feit blootgelegd over wat er daadwerkelijk gaande was en slechts nageblaat. Met als klap op de vuurpijl deze retweet van een complotdenker die er een sport van lijkt te maken in alles een Joods complot te zien. Had je ook maar één journalistieke vezel in je lijf, dan was je eigenhandig met feiten gekomen in plaats van een slap retweetje van een advocaat die wel vaker de weg kwijt lijkt te zijn. Het is hoog tijd dat AVROTROS de bezem zowel door de Nederlandse jury als door useful idiots daar omheen, ja, zoals jij, haalt.'
Kritiek op Israël
Maas is lang niet de enige Songfestival-betrokkene die flinke kritiek heeft op Israëls deelname aan het muziekfestijn. Zo schreef Glen Faria, een lid van de Nederlandse vakjury, dit weekend 'Free Palestine' in zijn Instagram Stories. Wat dit weekend opviel was dat de Nederlandse vakjury nul punten gaf aan Israël, terwijl het Nederlandse publiek het maximum van twaalf punten toekende aan het land.
Vakjury. 🤡🤡🤡🤡🤡 pic.twitter.com/2ov3yneGFl
— Tim (@OlifaNT) May 12, 2024
Ook deelde Appie Musa een kritisch filmpje over Israëls deelname aan het Songfestival. Hij maakte onderdeel uit van de Nederlandse delegatie als podiumfigurant. Ook is hij een goede vriend van Klein.
Appie die de blauwe vogel van Joost Klein was gaat nu even de schuld bij Israël leggen....
— Monique pronouns She/Knows✌️ (@moeva18) May 12, 2024
Lekker gewerkt @AVROTROS pic.twitter.com/jfiEO5uuql