Joodse Aletta Jacobs omgetoverd tot Palestijnse moslima bij Gaza-protest
Al 36 jaar prijkt het standbeeld van de Joodse arts Aletta Jacobs, een nationaal icoon, onaangeroerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Maar hier is sinds enkele dagen verandering in gekomen. Pro-Palestijnse demonstranten hebben haar een hoofddoek, een mondkapje en Palestijnse vlaggen omgedaan. Dit leidt tot woedende reacties op sociale media.
Aletta Jacobs (1854-1929) was de eerste afgestudeerde vrouwelijke arts en de eerste promovenda van Nederland. Bij haar praktijk in Amsterdam verrichtte de Joodse huisarts belangrijk werk op het gebied van gezondheidszorg voor vouwen en geboortebeperking.
Jacobs wordt beschouwd als een nationaal icoon, zeker voor het feminisme in Nederland. Daarom kreeg ze in 1988 haar eigen standbeeld bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze afstudeerde. Het beeld was gemaakt door Theresia van der Plant en werd geplaatst op het voorplein van de Letterenfaculteit.
Palestijnse moslima
Maar nu, naar 36 jaar, is het standbeeld behoorlijk bezoedeld. Al negen dagen lang draagt Aletta Jacobs een hoofddoek, mondkapje en Palestijnse vlaggen. Dit gebeurt op initiatief van de pro-Palestijnse actievoerders, die al dagenlang een tentenkamp opslaan voor de Letterenfaculteit. Ze doen dit uit solidariteit met Gaza, en eisen dat hun universiteit de banden verbreekt met Israëlische instellingen.
De verkleedpartij leidt tot verontwaardigde reacties op sociale media. Zo vragen veel mensen zich af waarom de kledingstukken nog niet zijn weggehaald. Anderen vinden dat de pro-Palestijnse betogers, die in Amsterdam ook samenwerken met de salafistische club Samidoun, zich schuldig maken aan 'grenzeloze vrouwenhaat'. Tot slot schrijft iemand: 'Wat een gotspe.'
Opvallend hoe weinig publieke commotie er is over het bezoedelen van Aletta Jacobs, terwijl de irritatie hierover onder veel Groningers groot is. Ons feministisch icoon draagt al negen dagen een hoofddoekje, een hijab, een mondmasker en is gewikkeld in Palestijnse vlaggen. pic.twitter.com/w21YhleutB
— Benno de Jongh (@benno_jongh) May 22, 2024