Bulgarije gaat woke verbannen uit onderwijs
Het Bulgaarse parlement heeft een wijziging van de onderwijswet goedgekeurd, waardoor lesboeken geen lhbti-thema's meer mogen bespreken. Ondanks de enorme politieke instabiliteit in het land, stemden bijna alle partijen voor de wijziging. Een soortgelijk wetsvoorstel is al drie jaar van kracht in Hongarije.
Met 159 stemmen voor, 22 tegen en 12 onthoudingen kreeg de wet brede steun vanuit verschillende politieke hoeken. De nieuwe wet verbiedt de 'propaganda, promotie of aanmoediging op welke manier dan ook, direct of indirect, van ideeën en opvattingen met betrekking tot niet-traditionele seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit die afwijken van de biologische', meldt het Burgaarse persbureau Novinite.
Veel parlementsleden verwezen naar buitenlandse schoolboeken over seksuele voorlichting als aanleiding voor de wetswijziging. Volgens de nationalistische partij Revival strookt het promoten van socio-culturele modellen van niet-traditionele seksuele oriëntatie niet met de Bulgaarse tradities. Petar Nikolov van de centrumrechtse GERB-partij benadrukt het belang van de “christelijke essentie” van Bulgarije en spreekt zich uit tegen het 'opleggen' van alternatieve seksuele oriëntaties aan kinderen.
Ook Yordan Tsonev van de liberaal-centristische DPS-partij, benadrukt het belang van een opvoeding die gebaseerd is op binaire genderprincipes. Voormalig leider van de Socialistische Partij, Kornelia Ninova, waarschuwt dat woke 'sluipenderwijs Bulgaarse scholen binnendringt en overneemt'.
Niet alle partijen steunden de wijziging, zoals de pro-Europese PP-DB. Parlementslid Elisaveta Belobradova noemt de wet 'goedkope populisme' en stelt dat deze geen echte problemen binnen het onderwijssysteem aanpakt. Ondertussen protesteerden lhbti-gezinde groepen buiten het parlement tegen de nieuwe wet.
Politieke onrust
De wetswijziging wordt goedgekeurd ondanks de aanhoudende politieke onrust in Bulgarije, dat binnenkort voor de zevende keer in drieënhalf jaar naar de stembus gaat. Regeringen zijn keer op keer gevallen door het uitblijven van stabiele meerderheden in het parlement.
De wijziging van de Bulgaarse onderwijswet heeft veel weg van de Hongaarse 'Kinderbeschermingswet' die drie jaar geleden werd aangenomen en de bespreking van lhbti-thema's als homoseksualiteit en gendertransitie in scholen en media sterk beperkt. Hierover botste Hongarije al een aantal keer met andere EU-lidstaten, zoals vorig jaar. Toenmalig premier Mark Rutte zei zelfs dat hij Hongarije liever zag vertrekken uit de EU als het land bleef volharden in zijn wet voor wokevrij onderwijs.