Duitse oppositie eist strenger migratiebeleid na dodelijke steekpartij
De recente terroristische aanslag in Solingen zet Duitsland opnieuw op scherp. De verdachte, een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Syrië, wakkert de discussie over het migratiebeleid in het land verder aan. De roep om strengere maatregelen wordt steeds luider, vooral vanuit de politieke oppositie.
De aanval in Solingen, waarbij drie mensen omkwamen en acht anderen gewondraakten, zorgt voor een golf van verontwaardiging in heel Duitsland. De verdachte verklaarde dat hij handelde in naam van de Islamitische Staat. Ondanks een afgewezen asielaanvraag vorig jaar, kon hij zich vrijelijk door het land bewegen.
Daarom verenigt de Duitse oppositie verenigt zich in de roep om een strenger migratiebeleid. Zo reageert CDU-leider Friedrich Merz fel op televisie en eist een onmiddellijke stopzetting van de instroom van migranten uit landen als Syrië en Afghanistan. "Dit moet nu stoppen", stelt Merz. Volgens hem hanteert de huidige regering een naïef immigratiebeleid. Daarom pleit hij voor versnelde deportaties en strengere grenscontroles.
Maar de linkse regeringspartij SPD wijst de eisen van Merz resoluut af, met het argument dat ze in strijd zijn met het recht op asiel. Toch lijkt de druk op de regering toe te nemen, vooral nu de regionale verkiezingen in Saksen en Thüringen volgende week naderen. De anti-immigratiepartij AfD staat in de peilingen op een flinke winst. Partijleider Alice Weidel roept op tot een onmiddellijke stop op immigratie en naturalisatie van nieuwe migranten voor ten minste vijf jaar. Ook oppositieprominent Sahra Wagenknecht sluit zich aan bij de roep om een strenger asielbeleid, vergelijkbaar met dat van Denemarken.
Bondskanselier Olaf Scholz heeft inmiddels aangegeven in gesprek te willen gaan met Merz over het migratiebeleid, hoewel hij de verwachtingen temperde. "We moeten ervoor zorgen dat mogelijke maatregelen in lijn zijn met de grondwet en internationale verdragen", aldus een regeringswoordvoerder. Eerder dit jaar sprak de Duitse regering al de wens uit voor deportaties van criminelen naar Syrië en Afghanistan. Ook wil de Duitse regering de strijd aanbinden met de radicale islam, zoals met de recente sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg.