Duitse supermarktketen waarschuwt klanten niet op 'ondraaglijke' AfD te stemmen
De Duitse supermarktketen Edeka voorziet haar klanten niet alleen van eten en drinken, maar ook van politiek stemadvies. Middels een opvallende postercampagne roept Edeka op om niet op de rechtse anti-immigratiepartij AfD te stemmen bij de deelstaatverkiezingen. Dit bleek echter weinig succesvol, want de AfD boekte dit weekend tweemaal een grote winst.
Al bijna twintig jaar is Edeka de grootste supermarktketen in Duitsland. Het concern heeft zo'n 11.400 vestigingen en focust zich normaliter vooral op eten. Maar nu, met de drie deelstaatverkiezingen in het oosten van Duitsland, spreekt Edeka zich ook politiek uit. Middels een opvallende postercampagne roept de supermarktketen haar klanten op om niet op de anti-immigratiepartij AfD te stemmen.
'Gele bananen, rode tomaten, groene sla, paarse druiven, oranje wortels, roze drakenfruit. In de EDEKA groente- en fruitafdeling heerst de kleurrijke diversiteit', staat er op de poster. '[Maar] wie goed kijkt, ziet één kleur niet: blauw. En dat is geen toeval. Want blauwe levensmiddelen zijn een waarschuwingssignaal van de natuur, die ons zegt: "Let op! Ik zou ondraaglijk kunnen zijn!" De evolutie heeft ons geleerd: blauw is geen goede keuze. En zoals wij bij EDEKA kiezen: niet alleen bij fruit en groente is blauw de natuurlijke vijand van gezonde diversiteit. In Duitsland zijn de "blauwen" vandaag de grootste bedreiging voor een diverse samenleving. Laten we daarom bij de deelstaatverkiezingen in september in Saksen, Thüringen en Brandenburg de waarschuwing serieus nemen – en zorgen voor een vreedzaam samenleven. Want wij houden van diversiteit.'
Het stemadvies mocht echter niet baten. Zondag boekte de AfD enorme winst in Thüringen en Saksen, met beide gevallen bijna eenderde van de stemmen. Op 22 september vinden nog de deelstaatverkiezingen in Brandenburg plaats. Ook bij de Europese verkiezingen in juni boekte AfD een grote winst, ondanks het feit dat een alliantie van ruim dertig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en Volkswagen, hun werknemers opriep om niet op 'extremisten en racisten' te stemmen.